Kdo by jedl smažené brambůrky, když si může dopřávat tyhle lehké a křupavé sušenky ze špaldy.
Ingredience:
250 g celozrnné špaldové mouky, jemně mleté
100 g biomásla nebo rostlinného biomargarínu, např. Vive Bio (koupíte i v supermarketech)
2 lžíce panenského olivového oleje
asi 1½ čajové lžičky mořské soli
velká hrst světlých lněných biosemínek
Příprava:
Semínka důkladně propláchněte, abyste je zbavili nečistot. Ze všech surovin a 100 ml vody vytvořte těsto (část semínek si nechte stranou). Z těsta vyválejte tenký plát, posypte ho zbytkem semínek a válečkem je zatlačte do těsta.
Nožem nebo rádýlkem nakrájejte sušenky – můžete použít i formičku na preclíky – a dejte je na mírně vymazaný plech (nebo použijte pečicí papír). V troubě předehřáté na 180 ºC pečte 15–20 minut – délka pečení samozřejmě závisí na síle těsta a velikosti sušenek.
Po upečení budou sušenky křehké, tak je nechte dobře vychladnout.
Pro změnu můžete zkusit i sušenky z arašídového másla. Skvělý recept najdete na www.apetitonline.cz.