Pokud milujete arašídové máslo a namazali byste si ho prakticky na cokoli, tenhle dezert se stane vaším nejoblíbenějším. Svou výbornou chutí nechá daleko za sebou i osvědčená esa cukrářů.
Ingredience (pro 6–8 osob):
6 bílků
200 g krupicového cukru
100 g jemně mletých vlašských ořechů
30 g hladké mouky
NA BURÁKOVÝ KRÉM
200 ml smetany ke šlehání
110 g burákového másla
160 g bílé čokolády
NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
25 g moučkového cukru
3 žloutky z čerstvých vajec
140 g tmavé čokolády
175 ml smetany ke šlehání
Příprava:
Z bílků ušlehejte sníh a postupně, po třetinách, do něj zašlehejte cukr tak, abyste získali pevnou, lesklou hmotu. Vmíchejte ořechovou moučku a mouku. Těsto rozdělte nejlépe do dvou čtvercových forem o straně cca 20 cm vyložených pečicím papírem a v horkovzdušné troubě pečte při 150 °C do světlehněda.
Bílou čokoládu rozpusťte s trochou smetany ve vodní lázni. Zbytek smetany vyšlehejte a opatrně přimíchejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu a burákové máslo. Dejte chladit.
Tmavou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a zašlehejte do ní žloutky. Po vychladnutí vmíchejte do ušlehané smetany.
Sestavte řezy: na spodní plát naneste krém z burákového másla, přiklopte druhým plátem a rozetřete na něj čokoládový krém. Dejte alespoň na hodinu chladit.
NĚCO NAVÍC
Řezy udělejte včas, ať se stihnou v lednici usadit a ztuhnout. Pokud chcete, můžete do krémů přidat želatinu. Vylepšit je navíc můžete pečeným, grilovaným či flambovaným banánem.
Z arašdového másla můžete udělat i skvělé sušenky. Recept najdete na www.apetitonline.cz.