Recept na hustou zeleninovou polévku s quinoou

Je velmi výživná a lehce stravitelná. Navíc se nemusí předem namáčet ani dlouho vařit. Uděláte z ní skvělý salát nebo rizoto, můžete s ní plnit cibule nebo cukety. S čím začít? Přece s hustou polévkou!

Ingredience (na 4 porce):
100 g bioquinoy
2 lžíce panenského olivového biooleje nebo avokádového s rozmarýnem (mají bioprodejny) + na dochucení
1 velká biocibule, nahrubo pokrájená
2 biomrkve, nakrájené na kousky
sůl a pepř
4–5 biorajčat, spařených, oloupaných a pokrájených nebo konzerva
loupaných biorajčat
2 snítky čerstvého rozmarýnu
1 kostka zeleninového biobujonu
100 g bílého zelí, nejlépe bio, pokrájeného na proužky
100 g řapíkatého celeru, nejlépe bio, nasekaného nadrobno
 
Příprava:
Properte quinou a nechte ji okapat. Rozehřejte olej a asi dvě minuty na něm opékejte cibuli a mrkev. Pak přidejte quinou a pět minut ji za stálého míchání opékejte. Osolte, přidejte rajčata, rozmarýn, jeden a půl litru horké vody, bujon a přiveďte k varu. Po deseti minutách vhoďte zelí a řapíkatý celer (hrst celeru si nechte stranou) a vařte dalších deset minut. Vypněte, přidejte zbytek celeru a dochuťte solí, pepřem a olejem.

Recept na rizoto s quinoou nehledejte. Našli jsme ho na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24