Recept na hustou cizrnovo-bramborovou polévku

Je to škoda. Stejně skvělá je i cizrnová polévka. Připravíte ji velmi rychle, navíc se dá podle chuti obměňovat. Jednou brambory nahraďte rajčaty, podruhé přidejte trochu kari. Pokaždé ji ale nezapomeňte na závěr posypat opraženými nasekanými vlašskými ořechy.

Ingredience (pro 6 porcí):
3 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce panenského olivového nebo sezamového oleje
500 g brambor, očištěných a nakrájených na měsíčky
2 lžičky sladké papriky + ½ lžičky ostré papriky nebo chilli
500 g vařené cizrny
2 hrsti listů mangoldu, nahrubo pokrájených (nebo pórku)
2 kostky zeleninového bujonu
100 ml smetany
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava:
V pánvi na oleji poduste na mírném ohni cibulku a česnek. Až změknou, přidejte koření, osolte a společně chvíli opékejte. Zalijte litrem a půl horké vody, přidejte kostky bujonu, cizrnu a brambory. Vařte asi 15 minut, až brambory změknou.
Třetinu polévky odeberte a rozmixujte. Vraťte zpět – skvěle ji tím zahustíte. Přidejte nakrájený mangold, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě troškou smetany.


Kdo nemá cizrny nikdy dost, ať si připraví výborný tuňákový salát. Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24