Recept na horký čokoládový dortík

Když se v troubě peče tenhle skvělý dezert, svět je zase o něco dokonalejší. Pak už jen zabořit lžičku! V čokoládovém dortíku se totiž ukrývá horký krém.

Ingredience:
55 g másla + na vymazání formiček
85 g krupicového cukru
170 g slazeného kondenzovaného mléka
4 velká vejce
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce granulí instantní kávy (my použili Nescafé espresso), rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
350 g tmavé čokolády, rozpuštěné
85 g hladké mouky 00
moučkový cukr na poprášení
šlehačka nebo vanilková zmrzlina k podávání

Příprava:
Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní velký plech. V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Potom zašlehejte mléko.
Vejce zlehka spojte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Vlijte do mísy k mléčné směsi, poprašte moukou a rozmíchejte dohladka.
Rozdělte těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat). Dejte je na plech do trouby a pečte 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).
Vyjměte, nechte minutu stát a pak nožem oddělte od okrajů a vyklopte na talířky. Poprašte moučkovým cukrem. Dortíky můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou i samotné.

Tipy navíc:
– Možná se vám napoprvé nepovede vybalancovat dobu pečení, ale i popraskaný dortík chutná lahodně. Pokud si nemůžete dovolit chybu, upečte nejdřív jeden a podle něj upravte pečení u zbývajících pěti.
– Hladká mouka 00 je bohatá na lepek, a je proto lepší na pečení. Z některých supermarketů bohužel vymizela, protože je o pár korun dražší než obyčejná, ale doporučujeme po ní zapátrat.
– Čokoládu kupte co nejkvalitnější, projeví se to na chuti dortíku. Měla by obsahovat aspoň 60 % kakaové hmoty.

Do silně návykové kategorie jídel patří i kořeněný crème brûlée. Připravte si ho podle receptu na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24