Recept na focacciu s fíky a kozím sýrem

Tohle skvělé jídlo máte hotové za třicet minut, pomineme-li hodinu na kynutí těsta, během níž si můžete zaskočit třeba na manikúru. Má výraznou chuť a díky fíkům i krásnou barvu. Hodí se jako večeře pro rodinu nebo na večírek pro přátele.

Ingredience (pro 4 osoby):
250 g hladké mouky + trochu na vál
1/2 lžičky soli
špetka krupicového cukru
1/2 balíčku (kostky) droždí
8 lžic olivového oleje
4 čerstvé fíky, omyté a osušené
200 g kozího sýra v popelu, váleček
2 lžíce medu, nejlépe akátového
1 lžíce citronové šťávy
8 snítek tymiánu
čerstvě drcený pepř + hrubá sůl

Příprava:
Do mísy prosijte hladkou mouku se solí. Rozdrobené droždí promíchejte se špetkou cukru a 150 ml vlažné vody a vlijte k mouce. Přidejte čtyři lžíce oleje a zadělejte hladké, nelepivé těsto.

Na pomoučněném vále vypracujte bochánek, vložte do mísy, poprašte moukou a nechte pod utěrkou kynout asi hodinu na dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 250 °C a plech vyložte papírem na pečení.

Vykynuté těsto opět propracujte a rozdělte na 4 díly. Každý vyválejte na oválnou placku o síle asi 3 mm, vytvarujte, přendejte na plech a nechte chvíli odpočinout. Nakrájejte fíky i sýr na asi 1⁄2 cm plátky. Med prošlehejte se lžící citronové šťávy a olejem.

Placky propíchejte na několika místech vidličkou nebo do nich udělejte prstem důlky, obložte plátky fíků a sýra a posypte polovinou odrhnutého tymiánu. Pečte dozlatova,
10–15 minut. Vyjměte z trouby, pokapejte medovou zálivkou, osolte, opepřete a posypte zbylým tymiánem.

Nemáte fíků dost? Zkuste Lepkavé se skořicí. Recept najdete na www.apetitonline.cz.


Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24