I když zelenina právě nemá svou sezonu, neznamená to, že k večeři musíte připravovat steaky nebo špagety carbonara. Dobrý špenát nebo zelené fazolky seženete i v listopadu. Přidejte k nim kuře, pro změnu obalené v kuskusu, a dostanete fantastický křupavý salát se spoustou vitaminů.
Ingredience (pro 4 osoby):
160 g spařeného kuskusu
1 lžíce mleté sladké papriky
2 lžíce římského kmínu
1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
1 lžíce nahrubo nasekaných koriandrových lístků
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
hladká mouka na obalování
400 g kuřecích řízků, rozdělených na malé medailonky
2 vejce, lehce rozšlehaná
slunečnicový olej na smažení
250 g zelených fazolek
150 g lístků mangoldu nebo špenátu
Na zálivku
3 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku, drceného
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla:
Prošlehejte všechny přísady na zálivku a dejte stranou. Zelené fazolky vhoďte do vroucí osolené vody, po 1–2 minutách sceďte, zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a nechte okapat. V míse promíchejte kuskus, papriku, římský kmín, citronovou kůru, koriandr, sůl a pepř.
Do jednoho talíře nasypte mouku a do jiného dejte vejce. Kuřecí medailonky obalte nejdřív v mouce, potom ve vajíčku a pak v kuskusové směsi. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 cm oleje a na středním plameni smažte řízečky 2–3 minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.
Řízečky rozdělte spolu s fazolkami a lístky špenátu na talíře a pokapejte připravenou zálivkou.
Milujete fazolky? Zkuste je i s česnekem a nivou. Recept najdete na www.apetitonline.cz.