My Češi jsme znovuobjevili řepu. Konečně, musíme dodat. Řepa je totiž nadmíru zdravá sezonní surovina pěstovaná na českých polích a zahrádkách. A i když vás možná nenapadne žádný jiný způsob její úpravy než klasicky zavařovaná, nabízí se mnoho dalších báječných zpracování. Naslano, nakyselo, a dokonce i nasladko. Nevěříte, že to chutná? Pak si připravte čokoládový chlebíček s červenou řepou. Přesvědčí vás.
Ingredience (pro 4 osoby):
1 velká červená řepa (asi 175 g), uvařená a nakrájená nahrubo
200 g hladké mouky
špetka soli
100 g kakaa holandského typu
1 lžička kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
250 g třtinového cukru
3 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
200 ml slunečnicového oleje
100 g tmavé čokolády (ne příliš hořké), nasekané na kousky
šlehačka k podávání
Příprava:
Troubu předehřejte na 180 °C a chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem. Řepu rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte zbylé přísady kromě oleje a čokolády. Znovu prožeňte mixérem, jednou či dvakrát seškrábněte hmotu ze stěn. Do zcela hladké směsi za stálého mixování pramínkem přilévejte olej tak, abyste získali krém konzistencí připomínající majonézu. Vypněte a vmíchejte čokoládu.
Dejte těsto do chlebíčkové formy a pečte asi hodinu – zapíchnutá špejle by měla vyjít čistá, bez vlhkých drobků. Upečený dezert nechte asi deset minut chladnout ve formě, pak ho přesuňte na mřížku. Podávejte nakrájené na plátky, ideálně se šlehačkou.
Zbylou řepu můžete odšťavnit a připravit si šťávu z červené řepy, jablek a zázvoru. Recept najdete na www.apetionline.cz.