Recept na čokoládový cheesecake

Zavzpomínejte, měli jste i cheesecake, v němž je čokoláda v korpusu, náplni i polevě? Pokud ne, rychle to napravte. O hodně jste totiž přišli. Při nákupu surovin nešetřete na sušenkách ani na čokoládě. Na výsledku je jejich kvalita opravdu poznat.  

Ingredience (pro 12 řezů):
25 g dietních sucharů/sušenek
60 g másla
1 lžička kakaa holandského typu + ½ lžičky na náplň
175 g čokolády na vaření
500 g čerstvého krémového sýra (třeba philadelphia)
150 g krupicového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
3 vejce + 3 žloutky navíc
150 ml zakysané smetany

Na polevu:
75 g hořké čokolády
125 ml 30% smetany
1 lžička zlatého sirupu (nebo medu)

Příprava:
Rozdrťte suchary a spojte je s máslem a lžičkou kakaa na kompaktní hmotu. Pokryjte směsí dno 23cm formy na dort a dejte ji do mrazáku. Troubu zapněte na 180 °C. Ve vodní lázni či v mikrovlnce rozpusťte čokoládu. Smíchejte sýr, cukr, kukuřičný škrob, vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Nakonec přidejte ½ lžičky kakaa rozmíchaného ve lžíci vody a rozpuštěnou čokoládu. Formu vyndejte z mrazáku a dno a boky obalte hliníkovou fólií tak, aby se do ní nedostala voda. Vlijte náplň a postavte formu do pekáčku. Do něj nalijte vařící vodu tak, aby sahala do poloviny výšky formy na dort. Pečte 45–60 minut. Dort poté nechte vychladnout, nejlépe přes noc v lednici.
Čokoládu, smetanu a zlatý sirup prohřívejte tak dlouho, dokud se všechny přísady nespojí. Nechte trochu vychladnout a vzniklou polevou přelévejte dort.

Chcete raději něco lehoučkého a nadýchaného? Připravte si citronový cheesecake. Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24