Drobnozrnná čočka je skvělá právě na saláty, protože se nerozváří. Kombinace fety, červené cibule, petrželky, vinného octa a citronu je prostě dokonalá. Olej použijte, jak jinak, extra panenský.
Ingredience (na 4 porce):
400 g drobnozrnné zelené čočky, propláchnuté
1 velká červená cibule, tenké plátky
200 g balkánského sýra nebo fety, hrubě strouhané či nadrobené
malý svazek petrželky nebo koriandru, nasekané listy
šťáva z 1 citronu
4–5 lžic panenského olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava:
Čočku zalijte studenou vodou, nechte půl hodiny máčet a slijte. Znovu zalijte trojnásobným množstvím vody a vařte bez míchání asi 20 minut doměkka; čočka by ale měla zůstat pevná. Slijte a nechte okapat.
Smíchejte citronovou šťávu, ocet, olej, trochu soli a pepř. Čočku promíchejte se zálivkou, cibulí, petrželkou a nakonec přidejte sýr.
NĚCO NAVÍC
Francouzskou zelenou drobnozrnnou čočku koupíte v prodejnách zdravé výživy i v Tescu.
Z čočky můžete zkusit i indický dhál. Recept najdete na www.apetitonline.cz.