Recept na chai čaj

Horká čokoláda, svařené víno… typické nápoje pro zahřátí mají jednu nevýhodu – když to s nimi přeženete, neobejde se to bez následků. Neplatí to ale o chai čaji. Původem je z Indie, Indové ale jako by ho stvořili pro českou zimu, a obzvlášť pro české Vánoce. Je plný koření, které vašim chuťovým i čichovým buňkám okamžitě připomene sváteční cukroví. Skvěle chutná, zahřeje a jeho zvýšená konzumace s sebou nepřináší výkyvy na váze ani problémy s artikulací.
V obchodech s čaji ho koupíte připravený (např. na www.cajicky.cz, nebo na www.naturfit.cz ), z domácí výroby je ale o poznání lepší.

Ingredience (4 hrníčky):
6 tobolek kardamomu (koupíte např. v obchodech s bioprodukty, nabízí ho Sonnentor)
2 hřebíčky
1 svitek skořice
1 čajová lžička anýzu
1 čajová lžička jemně nakrájeného zázvoru
4 polévkové lžíce černého čaje
6 šálků vody
4 šálky mléka
hnědý cukr (popř. med) podle chuti

Příprava:
Všechno koření povařte ve vodě po dobu asi jedné minuty. Pak přidejte černý čaj , mléko a cukr a za míchání nechte dojít k varu. Stáhněte z ohně, hrnec přikryjte pokličkou a nechte 5 minut stát. Pak čaj rozlijte do šálků a servírujte.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24