Recept na banánovo-karamelový dort

Odvolejte schůzky, vypněte telefon, zaklapněte laptop. Vaši chvilku s banánovo-karamelovým dortem nikdo a nic nesmí rušit. Je to pohádka.

Příprava:
100 g másla, rozpuštěného
250 g vašich oblíbených sušenek

NA NÁPLŇ
100 g másla
100 g tmavého třtinového cukru
400 g slazeného kondenzovaného mléka

NA OZDOBENÍ
4 malé banány, nakrájené na plátky
300 ml smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačky (nemusí být)
strouhaná čokoláda

Příprava:
Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte do formy o průměru 20 cm včetně okrajů do výšky asi 4 cm a dejte chladit.

Připravte náplň. V nepřilnavé pánvi nebo kastrůlku na mírném ohni zahřejte máslo a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje. Sejměte, nechte minutu vychladnout a přidejte kondenzované mléko. Vraťte na oheň, zvolna přiveďte k varu a pak nalijte na sušenkový základ. Po vychladnutí dejte asi na 3 hodiny do chladničky.

Před podáváním vyjměte dort z formy a položte ho na servírovací talíř. Ušlehejte smetanu (případně se ztužovačem), zamíchejte do ní polovinu banánů a navršte na karamelový krém. Ozdobte zbylými banány a posypte čokoládou.

Tip navíc:
Když náplň trochu teče, dort chutná nejlíp. Pokud vám jde o vzhled a potřebujete, aby dezert ,držel‘, rozmíchejte v kondenzovaném mléku 3 lžičky vanilkového pudinkového prášku. Náplň bude stále výborná, ale trochu změní chuť – bude připomínat měkké karamelky.

Stejně pohádkově chutná i karamelový řez s jablky a ostružinami. Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24