Pečení podle ajurvédy: recept na citronové dortíky

Rádi v kuchyni experimentujete? Pak jednou zkuste péct podle pravidel ajurvédy. Recept jsme našli v německé kuchařce Koch dich glücklich mit Ayurveda. Jak název napovídá, jídlo připravené podle ajurvédských receptů vám v první řadě zvedne náladu. Jestli to funguje? No samozřejmě, už jen proto, jak skvěle chutná. Ale vyzkoušejte sami…

Ingredience:
2 biocitrony
2 biopomeranče
200 g bílé čokolády
250 g másla
100 g cukru
4 vajíčka
200 ml podmáslí
300 g pšeničné mouky
200 g bramborové mouky (prodává např. Tesco)
1 prášek do pečiva

Příprava:
Z jednoho pomeranče a citronu si připravte nastrouhanou kůru. Nastrouhanou kůru z druhého pomeranče a citronu zalijte vodou, aby nezhnědla, a uschovejte pro zdobení. Z obou pomerančů i citronů pak vymačkejte šťávu. 150 g čokolády rozehřejte ve vodní lázni. Utřete máslo s cukrem a vajíčky. Přidejte podmáslí, vymačkanou šťávu, mouku s práškem do pečiva, nastrouhanou kůru a rozehřátou čokoládu a vytvořte těsto. To pak rozdělte do malých formiček a pečte v troubě při 180 stupních asi 25 minut.
Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a přelijte zbytkem rozehřáté čokolády. Na dozdobení použijte nastrouhanou kůru, kterou předem necháte okapat.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24