12 porcí
350 ml kávy, připravené z 350 ml vody a 9 lžiček instantního espressa
250 ml likéru Baileys
400 g dlouhých cukrářských piškotů
2 vejce
75 g moučkového cukru
500 g mascarpone
kvalitní kakao
V mělké míse smíchejte studenou kávu se 175 ml likéru. Naskládejte do směsi piškoty a po chvíli je obraťte. Musejí zvlhnout, nikoli rozbřednout. Pak polovinou piškotů vyložte formu, ideálně čtvercovou 22 x 22 cm.
Rozklepněte vejce, každý bílek oddělte zvlášť, potřebovat budete pouze jeden. Oba žloutky dejte do mísy a vyšlehejte je s cukrem do husté světlé pěny. Přidejte zbytek likéru a mascarpone, vznikne vám nadýchaný krém. Z jednoho bílku ušlehejte sníh a vmíchejte ho do krému.
Polovinou krému pak potřete piškoty v míse. Pokračujte druhou vrstvou piškotů, tu potřete zbytkem krému. Formu přikryjte potravinovou fólií a uložte přes noc do ledničky. Před podáváním posypte tiramisu kakaem, které předtím prosijete přes čajové sítko.
Recept pochází z kuchařky Vaříme expres.