„V Chez I’ami Louis, oblíbené pařížské restauraci mého otce, jsem si poprvé v životě objednala bramborový koláč. A před pár roky jsem ho doma zkusila připravit sama,“ vzpomíná herečka-kuchařka Gwyneth Paltrow. Povedlo se, nepovedlo? Ohodnoťte recept sami. Našli jsme ho v její nové kuchařce My Father’s Daughter.
Ingredience (pro 4 osoby):
300 g brambor
65 g kachního sádla
60 ml olivového oleje
5 stroužků česneku (najemno pokrájeného)
1 polévkové lžíce petrželky
Příprava:
Uvařte brambory (zhruba 20 minut). Nechte vychladnout a nakrájejte je na plátky zhruba 3 mm silné. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a sádla a rozložte na ni brambory v jedné vrstvě. Zasypte česnekem. Z každé strany osmahněte (asi 3 minuty) dohněda a pak odložte na pečicí papír. Stejným způsobem připravte i zbylé brambory. Když česnek při smažení zhnědne, vyndejte ho a nahraďte novým.
Větší kastrol pak vymažte zbylým sádlem a začněte do něj po vrstvách vykládat brambory. Pěkně napevno. Dejte kastrol s koláčem do předehřáté trouby, zhruba na 5 minut. Vyklopte na talíř. Posypte zbytkem česneku, petrželkou, dosolte a servírujte. Ke koláči doporučujeme sklenku červeného.