Když britská hvězda vaří, stojí to za to. Podobné je to ve chvíli, kdy se pustíte do jeho receptů. Chce to trochu času (někdy spíš se sháněním ingrediencí než se samotnou přípravou) a kuchařské zručnosti. Vynaložená energie se vám ale rozhodně vrátí. Recepty Gordona Ramsaye jsou sázkou na jistotu.
Ingredience (pro 8 osob):
1 polévková lžíce krystalového cukru
100 g másla
8 celozrnných sušenek
300 g borůvek
10 ml rybízového likéru Crème de Cassis
400 g měkkého sýra
6 polévkových lžic moučkového cukru
šťáva z půlky citronu
dřeň z 1 vanilkového lusku
směs z 300 g mascarpone a 300 g smetany
Příprava:
Krystalový cukr nechte na pánvi zkaramelizovat, přidejte máslo a pak i rozdrobené sušenky. Vše dobře promíchejte. Směs dejte vychladnout na talíř a rozlámejte ji na malé kousky.
Na pánev vysypte borůvky a zalijte je rybízovým likérem. Na mírném ohni je jednu minutu lehce povařte. Opět nechte vychladnout.
Smíchejte sýr, směs z mascarpone a smetany, citronovou šťávu, moučkový cukr a dřeň vanilkového lusku.
Osm malých formiček vyložte fólií a vyplňte sýrovou směsí. Dejte je do ledničky a nechte zchladnout. Pak je opatrně vyklopte na talíř, odstraňte fólii a dozdobte borůvkami a krokantem z karamelu a sušenek.