Na oblíbeném jídle jednoho z našich prezidentů si vylámal zuby i Zdeněk Pohlreich. Pravda, chce to trochu cviku, ale ve chvíli, kdy ochutnáte, poznáte, že to za to stojí. V čem je vtip? V odhadu ideální doby vaření (každé vejce je totiž různě velké a má jinou teplotu). A nakonec v krouživém pohybu lžičkou, kterým ho dostanete ze skořápky.
A s čím ho nejlépe servírovat? Jednoduchou chuť vajec do skla dokonale podtrhne parmazán, vůně másla a trocha čerstvých bylinek.
Ingredience (pro 1 osobu):
3 vejce
sůl
čerstvá pažitka
strouhaný parmazán na ozdobu
máslo na přelití
ocet
Postup:
Ve vodě s trochou soli a octa vařte vejce 3 až 4 minuty. Pak je vyjměte a zchlaďte studenou vodou. Na špičce je naťukněte a zhruba do třetiny opatrně oloupejte. Vejce pak lžičkou vyloupněte ze skořápky a vložte do skleněné misky. To samé udělejte se zbylými kousky.
Nakonec vejce jen přelijte rozpuštěným máslem, osolte a ozdobte najemno nakrájenou petrželkou a parmazánem.