Ingredience:
250 g jedlých kaštanů (čerstvé, ale pokud seženete již předvařené a oloupané, ušetříte si hodně práce)
2 kuřecí prsa od farmáře
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla nebo ghí
1 velká šalotka
150 g pancetty
5 větviček tymiánu
1 dcl suchého bílého vína (může být aromatičtější)
sůl, pepř
130 ml smetany (může být i bez laktózy nebo rostlinná)
Postup:
Kaštany nařízněte ve špičce do kříže, vložte do vroucí vody a půl hodiny vařte. Mezi tím očistěte maso a prsa ještě podélně rozpulte. Osolte a opepřete. Rozpalte pánev, vlijte olej, přidejte máslo či ghí a zprudka opečte maso. Maso vyjměte a dejte stranou. Pánev také odložte, ale nemyjte. Slijte kaštany a nechte vychladnout tak, aby se daly oloupat (jestli spěcháte, tak je dejte do studené vody, aby to dlouho netrvalo). Nakrájejte šalotku najemno a pancettu na malé kostky. Když jsou kaštany připravené, opět rozehřejte pánev a osmahněte dosklovata cibulku s pancettou. Přidejte větvičky tymiánu, nechte rozvonět a vložte kaštany. Chvíli opékejte a zalijte vínem. Když se víno odpaří, zalijte smetanou a nechte 5 minut probublávat na mírnějším ohni. Ke konci omáčku dosolte a opepřete, vložte maso, ještě chvilku prohřejte a podávejte.
Text, foto a připravila: Barbora Mosorjaková, více o Báře najdete na jejím Instagramu @mosorjakovab nebo na facebooku www.facebook.com/Creamosorbar