ELLE Menu: Designblok edition

Už jste byli podívat na Designblok? Je nejvyšší čas. A protože se na tom letošním všechno točí nejen kolem designu, ale také kolem jídla, máme pro vás tentokrát recepty žen s Designblokem neodmyslitelně spjatých.

Tato jídla si udělejte, až si projdete všechny ty překrásné expozice v Průmyslovém paláci a alespoň čtykřikrát se svezete na nebeském kolotoči. Dobrou chuť!

 kolac f8d2e

Aňa Geislerová: Koláč s drobenkou a ovocem

2 hrnky polohrubé mouky a 1 hrnek cukru (jaký kdo chce) - to smíchejte dohromady a jeden hrnek z toho opět odeberte. Do zbylé větší části přidejte prášek do pečiva, špetku soli, trochu citronové kůry, dvě vajíčka a asi 1/3 rozpuštěného másla a 2 dcl mléka (Aňa dává sojové, ale je to jedno). Míchat a ředit podle oka. Těsto rozetřete na pečící papír. Na něj dejte ovoce. Hoooodně. Jakékoli. Třešně, švestky, meruňky, jahody, rybíz, borůvky, whatever... Do zbylé odebrané mouky a cukru přidejte v míse 1/3 másla a rukou udělejte drobenku. (Aňa do ní přidává skořici) a posypte jí ovoce. Pečte na 185 stupňů asi 30 minut. (Aňa neví přesně.) Gud lak!


 knedliky 1f1ad

Jana Zielinski: Knedlíky s malinami

Hladkou mouku, tak asi stejný objem jako je tvarohu, smíchejte se špetkou soli a vejcem a vypracujte těsto. Nemělo by se lepit, je možné přidávat mouku podle potřeby. Poté zabalte každou malinu do těsta zvlášť. (Lépe se balí mražené, ale mohou být i čerstvé.) Hoďte do vařící vody, až vyplavou, jsou knedlíky hotové. Je lepší první rozkrojit a zkontrolovat, zda je dovařený. Potom servírujte posypané cukrem moučkou, zalité máslem a ozdobené čerstvými malinami. Maliny lze vyměnit za jakékoli ovoce, Jana třeba v létě jsem do těsta zabalila obrovské domácí broskve a byly fantastické, lze použít švestky, jahody, meruňky, nebo třeba i jablka.


 anka 9299f

Anka Kameníková: Nudle udon s lososem

Na středně rozpálené pánvi smažte v kapce sezamového oleje hrst vyloupaných česnekových stroužků, po pár minutách přidejte půl hrnku červeného vína, půl hrnku rýžového octa, půl hrnku cukru, hrnek sojovky a hrnek vody. Sem tam zamícháme, po 45 minutách ochutnejte, popřípadě přidejte více vody, pokud se vám zdá chuť moc intenzivní. Vhoďte hrst nasekané brokolice na malé hlavičky, půl hrnku vody zamíchejte dvě lžičky kukuřičného škrobu. Vlijte do směsi. Míchejte, dokud omáčka lehce nezhoustne. Uvařte nudle udon podle návodu, zceďte, zakápněte sezamovým olejem a zamíchejte do nich hrst nasekané jarní cibulky. Na zbylé stonky jarní cibulky položte osoleného, opepřeného lososa kůží nahoru. Pečte na 180 stupňů 15 minut, nebo prostě dokud nepůjde slupka lehce sloupnout. Lososa vyndejte, natrhejte a hoďte do omáčky, kůži ještě tři minuty pečte. Vše smíchejte a přikusujte křupavou kůžičku. Voilá!


 drapalka 58b2e

Monika Drápalová: Salát s červenou řepou a kozím sýrem

Červenou řepu očistěte, osolte, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby. Řepu pečte asi 40 minut při 160 stupních, dokud nezměkne. Vychladlou nakrájejte. Kolečka kozího sýra dejte rozpéct do trouby na 5 minut při 200 stupních. Na talíř rozprostřete rukolu, přidejte plátky červené řepy, navrch položte rozpečený kozí sýr a posypte ořechy. Salát pokapejte olivovým olejem a ozdobte balsamikem. Podávejte s čerstvou bagetou.


 stehno 4fd8b

Janja Prokić: Kukuřičná polévka a medová kuřecí stehna

Nesmí vám chybět: Šalotka, řapíkatý celer, česnek, chilli, zázvor, dýně, kukuřice, lemograss, koriandr, thajská bazalka, kurkuma, římský kmín, zeleninový vývar.

Na sezamovém oleji osmahněte šalotku, česnek, zázvor, chilli, řapíkatý celer, dýni (předem upečenou) nakrájenou na kostičky a všechno koření. Až zelenina změkne, zalijte ji vývarem a nechejte vařit asi půl hodiny. Poté přidejte kukuřici, dochuťte podle potřeby. Polévku rozmixujte a ještě chvíli nechejte bublat. Při servírování přidejte čerstvý koriandr a černý sezam.


 6 f1108

Andrea Běhounková: Steak

To už je na vás.

Vidíme se na Designbloku!

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24