Bramboráky, to je jedno z mých oblíbených jídel z dětství, které si udělám tak 2x do roka, zejména na podzim, protože je to taková nostalgie a dobrota zároveň. A nebyla bych to já, abych to pro svůj lepší pocit alespoň trochu nevylepšila celozrnnou moukou místo obyčejné. Když se ještě dobře odsaje tuk, tak je bramborák opravdu celkem zdravá záležitost. Česnek působí antibakteriálně a majoránka odhleňuje, obojího se dává do těsta dost. Když si k tomu dáte ještě kysané zelí, tak je to - v našem podnebí - lepší jídlo než nějaký pomeranč nebo jahody dovežené kdovíodkud."
Ingredience:
1 kg brambor
3/4 hrnku celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
1 velké vejce
5 stroužků česneku
velká hrst majoránky
2 lžičky soli
1/2 lžičky mletého pepře
sádlo nebo olej na smažení
Kysané zelí jako příloha
Postup:
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno (ano, trochu námaha, ale stojí to za to). Přebytečnou vodu z brambor slijte, klidně brambory trochu vymačkejte, ať je v nich co nejméně tekutiny. Poté přidejte mouku, vajíčko, prolisovaný česnek, majoránku - tu rozemněte v dlaních a pak vsypte do těsta. Ještě sůl, pepř a vše důkladně promíchejte. Rozpalte pánev, přidejte sádlo nebo olej a smažte hodně tenké placky z obou stran - budou pak krásně křupavé. Odkládejte na talíř vyložený ubrouskem. Na každý bramborák také dejte ubrousek a takto střídejte bramboráky a ubrousky, aby se z každého odsál tuk.
Text, foto a připravila: Barbora Mosorjaková, více o Báře najdete na jejím Instagramu @mosorjakovab nebo na facebooku www.facebook.com/Creamosorbar