Chmury zažeňte polévkou

Polévka je grunt, maso je špunt, říkával můj děda. Po těchto výborných výživných polévkách na druhý chod ani dojít nemusí. Příprava je jednoduchá, vaření nevyžaduje po celou dobu vaší přítomnost u plotny. Máte tak čas na rozdělání ohně v krbu, vychlazení šampaňského a výběr toho správného DVD.

Zlatá hrachová polévka
Žlutý půlený hrách má oříškovou chuť, uvaří se za půl hodiny a nenadýmá!

Doba přípravy: 35 minut, z toho 10 minut aktivně
Počet porcí: 2

1 menší cibule
100 g suchého žlutého hrachu (např. Lagris)
1 mrkev
300 ml zeleninového vývaru
2 sušená rajčata (suchá, ne nakládaná v oleji)
2 stroužky česneku
1 bobkový list
3 kuličky černého pepře
2 lžíce olivového oleje

Na ozdobu:
hrst lístků petrželky
3 lžíce dýňových semínek

1. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte. Suchý hrách propláchněte. V hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli, promíchejte, po minutě prolisujte česnek, přisypte mrkev a hrách a zalijte vývarem. Vsypte černý pepř, bobkový list a sušená rajčata, přiveďte k varu, poté ztlumte na mírný stupeň a nechte probublávat zhruba 25 minut, dokud se hrách neuvaří.
2. Je-li hrách měkký, vylovte bobkový list a kuličky pepře, polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte.
3. Na pánvi nasucho opražte dýňová semínka, petrželku nasekejte nadrobno, polévku rozdělte do talířů, ozdobte semínky a petrželkou.

Tip:
Hrachová polévka výborně chutná i se salámem chorizo – nakrájejte 20 g na půlkolečka, krátce osmahněte a na závěr přidejte do polévky.

Silný vývar s nudlemi

Lék na trápení, chřipku i kocovinu

Doba přípravy: 2 hodiny, z toho 30 minut aktivně
Počet porcí: 2

250 g hovězích kostí
100 g kuřecího masa (prsíčka)
200 g kuřecího masa na polévku
1 jarní cibulka
1 mrkev
½ pórku
½ celeru
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
80 g polévkových nudlí
5 kuliček černého pepře
pepř a chilli k dochucení
1 lžička soli

1. Hovězí kosti opláchněte, vložte do hrnce, přilijte 1,5 litr vody, osolte a přidejte maso na polévku. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen na mírný a nechte hodinu pod pokličkou probublávat. Občas seberte lžící pěnu, která se tvoří na povrchu. Tu nepotřebujete.
2. Po hodině omyjte pórek, mrkev, celer a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do polévky na dalších 45 minut.
3. Jarní cibulku omyjte a nakrájejte na úzké proužky. Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm na plátky nakrájená kuřecí prsíčka dozlatova (zhruba 2 minuty).
4. Z polévky vylovte maso, počkejte 5 minut, ať se nespálíte, pak ho nakrájejte ho malé kousky. Vezměte jiný velký hrnec, posaďte na něj cedník a vývar přeceďte – koření a kosti zůstanou nahoře s trochou tuku, je-li tuk ještě v polévce, odsajte ho papírovou utěrkou nebo seberte lžící.
5. Vývar přiveďte opět k varu, dochuťte solí, pepřem a chilli a do vroucího vývaru vhoďte nudle a povařte dle návodu na obalu. Přidejte osmažené kuřecí i uvařené maso nakrájené na kousky, jarní cibulku, promíchejte a podávejte.

Krém z červené řepy

Čerstvou českou řepu koupíte na každém trhu, v polévce její zemitá chuť vynikne.

Doba přípravy: 1 hodina, z toho 20 minut aktivně
Počet porcí: 2

2 lžíce olivového oleje
½ červené cibule
4 střední červené řepy
3 střední brambory
1 mrkev
400 ml kuřecího vývaru
4 lžíce zakysané smetany
sůl a pepř na dochucení

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pro loupání řepy si raději natáhněte gumové rukavice a oblečte kuchařskou zástěru a kuchyňskou linku vyložte novinami. Oloupejte řepu a nastrouhejte ji na hrubším struhadle, je-li již měkčí, nakrájejte na kostičky nebo osminky.
2. V hrnci rozehřejte olej, krátce na něm osmahněte cibuli a po minutě až dvou přisypte řepu a promíchejte. Mezitím oloupejte mrkev, nakrájejte na kostičky a přisypte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a poté nechte probublávat na mírném plameni.
3. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a přidejte do vývaru a uvařte vše doměkka. V závislosti na velikosti kousků to trvá 30–45 minut. Poté ochuťte solí a pepřem a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
4. Rozlijte do talířů, navrch dejte lžíci smetany a podávejte. (Na fotce jsou umělecky položené lístky bambusu, ale ty se nejedí, tak je lepší polévku servírovat se smetanou.)

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24