Polévka je grunt, maso je špunt, říkával můj děda. Po těchto výborných výživných polévkách na druhý chod ani dojít nemusí. Příprava je jednoduchá, vaření nevyžaduje po celou dobu vaší přítomnost u plotny. Máte tak čas na rozdělání ohně v krbu, vychlazení šampaňského a výběr toho správného DVD.
Zlatá hrachová polévka
Žlutý půlený hrách má oříškovou chuť, uvaří se za půl hodiny a nenadýmá!
Doba přípravy: 35 minut, z toho 10 minut aktivně
Počet porcí: 2
1 menší cibule
100 g suchého žlutého hrachu (např. Lagris)
1 mrkev
300 ml zeleninového vývaru
2 sušená rajčata (suchá, ne nakládaná v oleji)
2 stroužky česneku
1 bobkový list
3 kuličky černého pepře
2 lžíce olivového oleje
Na ozdobu:
hrst lístků petrželky
3 lžíce dýňových semínek
1. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte. Suchý hrách propláchněte. V hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli, promíchejte, po minutě prolisujte česnek, přisypte mrkev a hrách a zalijte vývarem. Vsypte černý pepř, bobkový list a sušená rajčata, přiveďte k varu, poté ztlumte na mírný stupeň a nechte probublávat zhruba 25 minut, dokud se hrách neuvaří.
2. Je-li hrách měkký, vylovte bobkový list a kuličky pepře, polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte.
3. Na pánvi nasucho opražte dýňová semínka, petrželku nasekejte nadrobno, polévku rozdělte do talířů, ozdobte semínky a petrželkou.
Tip:
Hrachová polévka výborně chutná i se salámem chorizo – nakrájejte 20 g na půlkolečka, krátce osmahněte a na závěr přidejte do polévky.
Silný vývar s nudlemi
Lék na trápení, chřipku i kocovinu
Doba přípravy: 2 hodiny, z toho 30 minut aktivně
Počet porcí: 2
250 g hovězích kostí
100 g kuřecího masa (prsíčka)
200 g kuřecího masa na polévku
1 jarní cibulka
1 mrkev
½ pórku
½ celeru
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
80 g polévkových nudlí
5 kuliček černého pepře
pepř a chilli k dochucení
1 lžička soli
1. Hovězí kosti opláchněte, vložte do hrnce, přilijte 1,5 litr vody, osolte a přidejte maso na polévku. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen na mírný a nechte hodinu pod pokličkou probublávat. Občas seberte lžící pěnu, která se tvoří na povrchu. Tu nepotřebujete.
2. Po hodině omyjte pórek, mrkev, celer a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do polévky na dalších 45 minut.
3. Jarní cibulku omyjte a nakrájejte na úzké proužky. Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm na plátky nakrájená kuřecí prsíčka dozlatova (zhruba 2 minuty).
4. Z polévky vylovte maso, počkejte 5 minut, ať se nespálíte, pak ho nakrájejte ho malé kousky. Vezměte jiný velký hrnec, posaďte na něj cedník a vývar přeceďte – koření a kosti zůstanou nahoře s trochou tuku, je-li tuk ještě v polévce, odsajte ho papírovou utěrkou nebo seberte lžící.
5. Vývar přiveďte opět k varu, dochuťte solí, pepřem a chilli a do vroucího vývaru vhoďte nudle a povařte dle návodu na obalu. Přidejte osmažené kuřecí i uvařené maso nakrájené na kousky, jarní cibulku, promíchejte a podávejte.
Krém z červené řepy
Čerstvou českou řepu koupíte na každém trhu, v polévce její zemitá chuť vynikne.
Doba přípravy: 1 hodina, z toho 20 minut aktivně
Počet porcí: 2
2 lžíce olivového oleje
½ červené cibule
4 střední červené řepy
3 střední brambory
1 mrkev
400 ml kuřecího vývaru
4 lžíce zakysané smetany
sůl a pepř na dochucení
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pro loupání řepy si raději natáhněte gumové rukavice a oblečte kuchařskou zástěru a kuchyňskou linku vyložte novinami. Oloupejte řepu a nastrouhejte ji na hrubším struhadle, je-li již měkčí, nakrájejte na kostičky nebo osminky.
2. V hrnci rozehřejte olej, krátce na něm osmahněte cibuli a po minutě až dvou přisypte řepu a promíchejte. Mezitím oloupejte mrkev, nakrájejte na kostičky a přisypte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a poté nechte probublávat na mírném plameni.
3. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a přidejte do vývaru a uvařte vše doměkka. V závislosti na velikosti kousků to trvá 30–45 minut. Poté ochuťte solí a pepřem a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
4. Rozlijte do talířů, navrch dejte lžíci smetany a podávejte. (Na fotce jsou umělecky položené lístky bambusu, ale ty se nejedí, tak je lepší polévku servírovat se smetanou.)