6 nejlepších korpusů na letní koláče

Léto jim přeje. Čerstvé maliny, jahody i meruňky přímo křičí po tom, aby byly rozprostřeny na slaďoučký koláčový korpus a podávány ke kávě na terase. Korpus zvládne každý – na ingredience i cukrářské umění je nenáročný. Problém zůstává jediný: zvolit si ten správný. Vybrali jsme pro vás šest nejlepších.

Piškotový
Potřebujete: 150 g cukru krupice, 6 vajíček, 225 g hladké mouky, 1 lžíci moučkového cukru
Postup: Bílky ušlehejte se dvěma třetinami krupicového cukru, se zbylým cukrem utřete žloutky. Do žloutkové směsi opatrně zapracujte bílky a mouku. Těsto dejte do vymazané a vysypané dortové formy, položte na plech s papírem na pečení, trochu poprašte moučkovým cukrem a dejte péct na 20 minut do trouby při 180 stupňů.

Limetkový
Potřebujete: 6 vajec, 150 g cukru krystal, 200 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 limetku
Postup: Vejce rozklepněte do misky, přidejte krystalový cukr a ušlehejte. Do hmoty vmíchejte mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru a šťávu z limetky. Těsto pečte v troubě asi 35 minut při 180 stupních.

Čokoládový
Potřebujete: 150 g kvalitní tmavé čokolády, 1 lžíce másla, 150 g cornflakes
Postup: Čokoládu rozvařte v horké vodní lázni, přidejte do ní lžíci másla. Do čokolády vhoďte cornflakes a pořádně promíchejte. Hmotu vylejte do formy vyložené alobalem. Nepečte, jen nechte ztuhnout v lednici.

Křehký
Potřebujete: 500 g hladké mouky, 350 g másla, 1 vejce, špetku citrónové kůry, 150 g moučkového cukru
Postup: Uhněťte všechny ingredience na válu. Musí z nich vzniknout hladké těsto. Nechte ho chvíli odležet v chladu (asi 30 minut). Pak ho rozválejte a vyložte jím formu vymazanou máslem. Pečte v troubě asi 20 minut při 220 stupních.

Ořechový
Potřebujete: 6 vajec, 150 g krystalového cukru, 200 g hladké mouky, 10 g skořicového cukru, 100 g drcených vlašských ořechů, 1/2 sáčku do pečiva, 50 ml oleje
Postup: Vejce vyšlehejte s cukrem. Pak z mouky, prášku do pečiva, skořicového cukru a vlašských ořechů udělejte směs, kterou vmícháte do vajec. Nakonec přilijte olej. Pečte v troubě asi 30 minut při 180 stupních.

Odpalovaný
Potřebujete: 190 ml vody, 50 ml oleje, špetku soli, 100 g hladké mouky, 2 vejce
Postup: Vodu s olejem a špetkou soli přiveďte k varu. Za stálého míchání zasypávejte moukou. Nesmějí vzniknout hrudky. Hmotu ‚domíchejte‘ v kuchyňském robotu. Když zchladne, přidejte vejce. Opět dobře rozmíchejte. Cukrářským sáčkem pak nastříkejte pusinky z těsta na papír na pečení, jednu vedle druhé, aby z nich vznikl kruh, lehce pokropte vodou a pečte zprudka při 220 stupních. Když pusinky vyběhnou, snižte teplotu na 180 stupňů a dopečte.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24