Pokud patříte do té skupiny kuchařek, které čerstvou bazalku využijí na dozdobení rajčat a mozzarely s olivovým olejem a zbytek svazku vyhodí do koše, máme pro vás několik tipů, jak její zbylé lístky využít. Rychle a bez vaření. Takže už žádné plýtvání.
Bylinkové máslo
Skvělá věc – jednoduchá a chutná. Stačí jen bazalku najemno nakrájet a smíchat s máslem o pokojové teplotě. Pak ho jen dosolte a dopepřete. Kdo to má rád ostřejší, může přidat i česnek nebo popustit uzdu fantazii a přihodit další bylinky.
Do sendviče
Bazalku můžete vložit i mezi dva toustové chleby. Pak už to chce jen plátek rajčete a mozzarelly. Zkuste přidat trochu medu a másla.
Jahodovo-bazalkový drink
Bazalka si nerozumí jen s rajčaty, ale i s jahodami. Zkuste rozmixovat pár zralých jahod, šťávu z půlky citronu, několik lístků bazalky se dvěma lžícemi jahodového sirupu. Dolejte minerálkou, ochutit můžete i trochou ginu.
Bazalková majonéza
Potřebujete oživit majonézu? Smíchejte ji s nadrobno nakrájenou bazalkou, se lžičkou šťávy z citronu a 2 stroužky česneku. Můžete trochu dopepřit.