Víkendové vaření s Černá jako noc: Co ráda jí a kam chodí na snídani nová posila ELLE.cz?

Jaký byl tvůj první kuchařský pokus?

Když jsme byli s bráchou děti, rádi jsme pekli mramorovou bábovku.

Co vaříš nejčastěji?

Nejčastěji vařím rychlá sezónní jídla. Mám ráda pečenou zeleninu. V létě jsou to rajčata, papriky a cukety ze zahrádky, v zimě zase řepa, brambory a různé druhy dýní.

Kdybys mohla do konce života jíst jenom jedno jídlo, co by to bylo?

Kvašené zelí.

 

Jakou nejhorší otázku slyšíš když řekneš, že jsi vegan?

A kde bereš bílkoviny?

Co by podle tebe měl každý člověk zařadit do jídelníčku?

Lokální suroviny a hodně vlákniny. Víc ovoce a zeleniny. 

Kam na nejlepší snídani v Praze?

To je těžká otázka. Doporučit můžu určitě Coffee room. Do veganské verze vám ale rádi upraví snídani i např. ve Spižírně, Esce a dalších podnicích, které najdete na gastromapě.

Kam na nejlepší snídani v Brně?

Do Skogu nebo ke mě domů. Přála bych si, aby míst s veganskou nabídkou bylo víc.

 

Pro koho vaříš nejraději?

Pro svoji rodinu a přátele.

Kdo je nejradši, když pro něho uvaříš?

Maminka, přítel a kolegové v práci.

Sladké nebo slané?

Sladké dorty a slané tapas.

Káva nebo čaj?

Oboje. Káva ale asi vede. Ale na dobrý čaj ze Sonnentoru nedám dopustit.

Espresso nebo capuccino?

Espresso. 

Černý čaj nebo zelený?

Zelený.

 

Domácí jídlo nebo dobrá restaurace?

Je málo restaurací, kde si člověk pochutná tak dobře jako doma. Takže odpověď je jasná: domácí jídlo.

Nejlepší jídlo jaké jsi kdy jedla?

Vzpomenu si na jedno, které jsme s přítelem ochutnali letos na dovolené na řeckém ostrově Lefkada. Byla to studená polévka Gazpacho, která mě inspirovala k vytvoření vlastního receptu na blog.

Co pro tebe znamená jídlo?

Jídlo je pro mě velká vášeň. Mám ráda vaření, pečení. Pravidelně ale také zařazuji půst. Díky rostlinné stravě jsem si velmi rozšířila spektrum o nové chutě. 

Sledujte i Lenky blog a gastromapu cernajaknoc,cz.

 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24