Jak chutná vintage?

Už jsme se naučili oslavit chvíle, které stojí za to, douškem šampaňského, ale ještě nám zbývá zvyknout si na dlouhé večeře, kdy ve společnosti přátel zkoušíme, jak se chuť skvělého jídla přetváří podle prvotřídního šampaňského, kterým ho zapíjíme. ELLE byla u toho, když Markéta Zázvorková, champagne ambasadorka Moët Henessy, ve Zdenek‘s Oyster Baru představila nová ročníková vína Dom Pérignon Vintage 2013 a Dom Pérignon Vintage 2004 Plénitude 2, a byl to zážitek. Určitě si ho brzy zopakujeme – zkuste to podle našeho návodu a inspirace podle šéfkuchaře Davida Vláška taky!

Mohlo by se vám líbit

Oranžádu, prosím! Už jste objevili oranžové víno?

Baví vás gastronomie a pijete rádi víno? Pak jste si nemohli nevšimnout fenoménu vinných lístků posledních let – oranžového vína. Kde se vzalo, jak chutná a co s sebou přineslo? A je láhev oranžového senzace, nebo spíše marketingový tah? Na to si posvítila Šárka Camrdová.
elle.cz

Elegance Dom Pérignon Vintage 2013

Vinařský rok 2013 byl vítaným návratem ke slavné minulosti pozdního sběru hroznů. Po chladné a vlhké zimě přišlo poměrně chladné, ponuré a mimořádně deštivé jaro. Po něm ale následovalo horké a suché léto, které pomohlo k výsledné harmonické chuti sklizených hroznů. Tento ročník tak téměř po deseti letech zrání přináší esenci roku 2013: eleganci a jemnost. Delikátní aroma se skládá z celé škály tónů, od svěžího eukalyptu, máty a vetiveru přes mirabelky, meruňky a pomerančové květy, až po kořenité tóny pepře, kardamomu a lékořice.V závěru doznívají toastové tóny.

Dom Pérignon Vintage 2004 Plénitude 2

Plénitude 2 je druhou fází života šampaňského, které bylo prodlouženým zráním pod trpělivým dohledem povýšeno na novou úroveň. Pro každý ročník je od samého počátku ve sklepech vyhrazen omezený počet lahví, které jsou předurčeny k delšímu zrání na kalech, než je běžné pro klasický ročník. Kvasinky předávají vínu svou energii. Po téměř 15 letech zrání dosahuje energie svého vrcholu, kdy promlouvá hlasitěji a výrazněji – kdy je víno delší, hlubší, intenzivnější a má ještě více vitality a energie – to je Plénitude 2. Rok 2004 se obešel bez větších klimatických výkyvů, což se pozitivně odrazilo v kvalitě hroznů. Ve vůni najdeme jemné tóny růžového grapefruitu a krvavých pomerančů, které se příjemně prolínají s vůní fíků. Delší zrání na kalech zvyšuje mineralitu ročníku a dodává mu ušlechtilou zralost. Víno nejprve překvapí svou bezprostředností, poté balancuje na hraně mezi napětím a beztíží. Chutě se setkávají v přetrvávajícím a elegantním závěru zdůrazněném šťavnatými a lékořicovými tóny.

Mohlo by se vám líbit

Víno v delikátních kulisách

Jeden z největších pěstitelů vinné révy u nás si dopřál progresivní novostavbu od předního architektonického studia Chybík+Krištof. Komplex budov Lahofer spojuje funkční pragmatismus s promyšlenou poetikou, srozumitelnou pro všechny bez rozdílu.
elle.cz

My jsme tyhle voňavé novinky testovali se svěžím sivenem s okurkami, medovým melounem a jalovcem, mušlemi sv. Jakuba s mrkví a pomerančem, telecími líčky s celerem, jablky a špetkou jalapeňo nebo s dezertem s jahodami, mučenkou a kardamomem. Vy ale můžete kuchtit či objednávat podle toho, co je vašim chuťovým pohárkům blízké – fantazii se meze nekladou. Uvidíte, že šampaňské s vašimi oblíbenými pochoutkami rozehraje úplně novou hru, která vás bude bavit.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24