Kde se skvěle najíst aneb Fine dining #2

Možná jste si v minulém díle nevybrali restauraci, která by vás zaujala. Nebo už jste takoví gurmeti, že jste už naopak všechny navštívili a nevíte kam si zajít příště na dobrou večeři. Přicházím proto s dalšími tipy, kde se skvěle najíte, k tomu o vás celý večer bude pečovat profesionální obsluha a navíc – všechna místa mají samozřejmě i ubytovací zařízení. Neznám lepší pocit než se po vynikajícím gastronomickém zážitku odkutálet rovnou do peřin a slastně oddechovat.

Amazing Places

Theatre Hotel

Už tomu tak není, že by se do Olomouce lidé sjížděli především kvůli architektuře a kultuře. Ano, samozřejmě jsou stále nedílnou součástí této hanácké metropole. Časy se mění a nově sem lidé jezdí za kouzelným ubytováním a především špičkovou gastronomií, třeba v podobě restaurace Entrée, sídlící právě v hotelu Theatre. Kuchyni šéfuje Přemek Forejt, jehož kuchařská hvězda zazářila během loni odvysílaného kuchařského pořadu. Celý koncept restaurace je docela netradiční a představuje zážitek sám o sobě. Již samotný design vás ohromí stejně jako delikatesy servírované na talířích. Tedy pardon, často nejsou na talířích, ale nejrůznějších alternativách. Čím zvláštnější, tím lepší. Prostory připomínající živou zahradu vás zavedou nejen do světa rostlin i nerostů, ale především do unikátního divadla – stejně jako celý hotel, kde hlavního hrdinu nehraje nikdo jiný než vy. Jídla připravovaná z čerstvých surovin, z produktů lesa a domácích bylinek jsou doprovázena jedinečným zážitkem v podobě servírování pokrmu třeba na špalkovém dřevě s efektem suchého ledu. Kdo neokusil, nepochopí. Tohle se musí zažít. S rezervací však neotálejte, měsíce dopředu je restaurace beznadějně obsazená.

cara
Amazing Places

Villa Patriot 

Skvělá restaurace založena na čerstvých surovinách, profesionální obsluze, široké nabídce vín v exkluzivním prostředí a především zajímavé a chuťově výborné pokrmy. To je Villa Patriot v centru Mariánských lázní. Prostory restaurace působí příjemně vzdušným dojmem, a to i díky vysokým klenutým stropům a dostatkem oken. Pokud byste do restaurace zavítali za hezkého počasí, můžete se usadit venku na terase s výhledem do zahrady. Nemusíte ale zoufat ani v tomto sychravém počasí, s blížícími se Vánoci se budova hotelu společně s restaurací promění v nasvícenou nádheru, ze které má člověk hned pocit tepla domova. A k tomuto pocitu patří samozřejmě i skvělé jídlo, jež přijde hned vzápětí. Jídelní lístek nesestává z několikastránkového listu, do kterého by člověk dlouze a – promiňte mi ten výraz – tupě zíral, ale naopak najdete na menu jen hrstku pokrmů, zato všechny bezchybně připravené. Stálicí je tu carpaccio z hovězí svíčkové a šneci, které moc často na jídelních lístcích nevídáme. Mnohdy se naopak hosté bojí si tuto francouzskou specialitu vybrat, aby jim chutnala, a především, aby nevypadali jako Julia Roberts ve filmu Pretty Woman. Ale nebojte se, číšníci vám s první ochutnávkou pomohou a nenechají vás házet šneky po celé restauraci.

cara
Amazing Places

Mlýn Danemark

Spousta lidí včetně mě má často chuť se o víkendu sebrat a odjet daleko za Prahu. Počkat, až tak daleko zase ne… Maximálně tak hodinku autem a dojet na místo, které byste spíše hledali někde na samotě, v lese, daleko od civilizace. Přesto netoužíte po kempu nebo nějakém ošuntělém ubytování (i když takové samozřejmě v Amazing Places ani nemáme), ale chcete si zkrátka užít notnou dávku luxusu s výjimečným kulinářským zážitkem, ale aby vás nikdo nerušil. Nemusíte hledat dlouho, zajeďte si do Mlýnu Danemark nedaleko Kutné Hory. Celému hotelu dominuje restaurace s kuchyní působící vzdušným dojmem, který lehce nabourává posezení u ohromného krbu. Příjemný pocit umocňují jemné tóny jazzu, blues a francouzských šansonů znějící z reproduktorů. Mlýn Danemark je otevřen pouze od čtvrtka do neděle a je určený výhradně pro dospělé osoby. Tedy přesněji řečeno, do hotelu smí děti až od 14 let, ale věřte, že pokud děti vezmete s sebou, budete litovat všichni. Nejenže si od nich takto budete mít možnost odpočinout, ale hlavně všichni víme, že dětské jazýčky nejvíce uspokojí kuřecí řízek s hranolky, a to byste tu na jídelním lístku hledali opravdu marně. Restaurace využívá čerstvých sezonních surovin, pokud možno lokálně vypěstovaných. Oceňuji i to, že pokud vám jídelní lístek nebude vyhovovat a suroviny v kuchyni to dovolí, je možné se s kuchařem domluvit na jakémkoli vašem chuťovém přání.

cara
Amazing Places

Cattaleya 

Co by to bylo za fine dining místa, kdyby tam nebyla alespoň jedna restaurace v Beskydech, konkrétně na Čeladné. Cattaleya je skvělé místo pro načerpání energie po náročném týdnu v práci. Tady se lenoší tak nějak samo. Co je ale zaručené kromě odpočinku, to je gastronomický zážitek. Prostory restaurace jsou umístěny uprostřed vždy skvěle upravené zahrady, v proskleném kruhovitém domku. Mimochodem, vyrazíte-li do Beskyd v létě, vyzvedněte si v restauraci nachystaný piknikový koš a lehněte si na deku na zahradu. Je to neuvěřitelná pohoda a už se těším na další návštěvu. Ale zpět k restauraci. Je trochu překvapivé, že ač je prosklená, ve výsledku je velmi intimně zařízena a vejde se do ní jen malé množství lidí. Raději si proto předem rezervujte místo. Hosté sedí po obvodu restaurace, čímž se jim nabízí skvělý výhled do zahrady. Uprostřed je krb, který v chladných dnech krásně vyhřeje celou místnost. Chcete-li ochutnat vše, co jídelní lístek nabízí, dopřejte si degustační menu a rovnou i s párováním vín. Jednotlivé chody samozřejmě obměňují podle sezonní dostupnosti surovin s důrazem na vždy čerstvé pokrmy. To je skvělé pro lidi, kteří si pobyt v Cattaleye dopřejí několikrát do roka. Samozřejmě tu chystají i speciální tématické večery. Při tom nejnovějším si můžete vychutnat svatomartinskou husu s domácím knedlíkem. Na jídelním lístku ovšem nenajdete pouze degustační menu. V případě, že byste neměli velký hlad, objednat si můžete i jednotlivé chody.

cara
Amazing Places

 Terasa u Zlaté Studně 

Nejkrásnější výhled na Prahu zažijete z restaurace Terasa U Zlaté Studně, sídlící v Hotelu U Zlaté Studně. Není překvapením, že je pravidelně řazena mezi TOP restaurace České republiky a musím říct, že si své čestné místo zaslouží. Jak název napovídá, nejlepší sezení je samozřejmě venku na terase, ale ani za špatného počasí nejsou hosté ochuzeni o překrásný pohled na stověžatou Prahu. Navíc výhled není jedinou atrakcí, za níž se vyplatí do Terasy U Zlaté studně vydat. Kuchyně pod vedením Pavla Sapíka kouzlí doslova mistrovská díla a je čistě na vás, zda pro svou návštěvu zvolíte snídani s kamarádkou, pracovní oběd nebo romantickou večeři ve dvou. Je pravda, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale věřte, že konečný výsledek za tu následně prázdnou peněženku stojí. Vedle jídel à la carte si samozřejmě můžete dopřát degustační menu třeba o devíti chodech. Jejich porce jsou uzpůsobené tak, abyste je (s trochou námahy) zvládli sníst všechny, ale přesto vám nebylo těžko. Pokud nemáte ještě plány na Silvestra a nechce se vám sedět doma, Terasa U Zlaté studně chystá velkolepý večírek s připraveným degustačním menu. V něm si můžete dopřát například černý kaviár, marinovaného humra, tuňáka a spoustu dalšího. Věřím, že většina lidí si nemůže dovolit návštěvu restaurace týden co týden, ale alespoň jednou si tu stůl rezervujte.

cara
Amazing Places

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24