Základním pravidlem pro neotřelé recepty na saláty je kombinovat nekombinovatelné. Že jste se už naučili využívat v salátu meloun? Vyzkoušejte i grep nebo broskve! Ovoce však není tím jediným, čím si ozvláštnit oblíbený pokrm všech modelek. Přidat můžete například krokety z kozího sýru, jalapeños nebo krevetový špíz. Všemožných kombinací je nepřeberné množství, ale kdy jindy je prověřit než během horkých letních dní.
Osvědčená trojice grep, šunka, avokádo
Budete potřebovat:
2 grapefruity
1 balení salátu (nejvhodnější je ten římský)
2 pomeranče
Avokádo
Hrst pistácií
Parmská šunka
Olivový olej
Med
Sůl, pepř
Postup:
- Omyjeme salát, oloupeme citrusy a nakrájíme vše na malé kousky.
- Po smíchání dohromady přidáme zálivku z olivového oleje, medu, soli a pepře.
- Na vrch rozprostřeme parmskou šunku a oříšky.
Melounový salát s fetou
Budete potřebovat:
Půlku středního vodního melounu
1/2 červené cibule
1 ks sýru Feta
200 g černé olivy
olivový olej 3
sůl, pepř
Postup:
- Meloun nakrájejte na kostičky a odstraňte z něj semínka. Přidejte na tenko nakrájenou cibuli, rozpůlené olivy a rozdrolený sýr Feta.
- Vše zalijte olivovým olejem, opepřete a osolte.
- Vložte na několik minut do lednice, ať je salát co nejvíce osvěžující. Na závěr ho můžete ozdobit čerstvou bazalkou.
Salát s kroketami z kozího sýra a jahodovo-makovou zálivkou
Budete potřebovat:
1 balení rukoly (špenátu, polníčku...)
250 g nakrájených jahod
1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
1 okurka, oloupaná a nakrájená na půlkolečka
60 g opražených pekanových ořechů nebo pistácií
60 g sušených brusinek
řeřicha na ozdobu
NA ZÁLIVKU
80 ml rostlinného oleje
4 velké jahody
2 lžíce medu
2 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce nemletého máku
NA KROKETKY
2 válečky kozího sýra
40 g hladké mouky
1 velké vejce
2 lžíce mléka
100 g strouhanky (nejlépe Panko)
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky mletého pepře
rostlinný olej na smažení
Postup:
1) Připravte zálivku. Tyčovým mixérem nebo food processorem mixujte všechny suroviny kromě máku, dokud nebude zálivka krásně hladká. Pak vmíchejte mák.
2) Válečky kozího sýra nakrájejte na kolečka silná 1,5cm. Rozložte je na tác vyložený papírem na pečení a na 20 minut dejte do mrazáku. Do jedné misky nasypte mouku, ve druhé smíchejte vejce s mlékem a ve třetí promíchejte strouhanku se solí a pepřem. Nejdříve každé kolečko kozího sýra obalte v mouce, poté ve vaječné směsi a nakonec v ochucené strouhance. Dejte na 10–15 minut mrazit a mezitím v pánvi rozehřejte olej. Obalený kozí sýr smažte z obou stran dozlatova (zhruba 2 minuty z každé strany). Osmažená kolečka pokládejte na tác vyložený papírovými utěrkami.
3) Ve velké míse promíchejte zelené lístky, nakrájené jahody, červenou cibuli, okurku, ořechy a brusinky. Připravený salát zalijte protřepanou zálivkou, poklaďte krutony z kozího sýra a posypte řeřichou.
ELLE PŘÍMO VE VAŠÍ SCHRÁNCE S POŠTOVNÝM ZDARMA
Nechcete přijít o nové číslo? Nechte si ho poslat domů. Výtisk vám doručíme až ke dveřím po celé České republice za stejnou cenu jako v obchodě, aniž byste museli platit poštovné. (Akce platí pouze pro ČR.)