Vegané mají různé důvody pro volbu svého životního stylu. Někomu maso jednoduše nechutná, dalším jde čistě o etický aspekt a chuti podobné masu se tak nebrání. To však ještě neznamená, že si oblíbí všudypřítomnou sóju, sójovými boby tvořený tempeh, nebo seitan, který je v podstatě jen pšeničný lepek.
Lehčí a lépe stravitelnější alternativy mohou velmi kreativně přinést více či méně známé druhy zeleniny a dokonce i ovoce. V klasické bezmasé kuchyni najdete téměř vždy houby, jimž ve veganském jídelníčku kraluje hlíva ústřičná. Ta se dokonale ujme klíčového prvku guláše, ale i dalších jídel, v nichž je potřeba nahradit maso – ať už se jedná o steak nebo základní ingredienci burgeru.
Dochucování je základ
Přestože hlíva patří mezi veganské klasiky, ani houby zpravidla nevyhledává každý jen proto, že preferuje rostlinnou stravu. Roli gourmet zástupce sóji i hub proto obstará nízkokalorický lilek, s jehož „masitou“ strukturou, která významně vstřebává další příchutě, se dá velmi dobře pracovat. Je už jen na vás, zda budete alternovat tradiční recept (zamilujete si ho například v lasagních), nebo jen zatoužíte po atraktivní variaci bezmasého hlavního chodu. Nezapomeňte, že ve veganské stravě tvoří velké procento výsledku dochucování. Právě to může přinést chybějící masitou chuť, kterou zejména „noví“ vegané tolik postrádají.
Delikátní vychytávkou je uzený losos připravený z obyčejné mrkve. Stačí ji upéct či uvařit, nakrájet na delší plátky a přes noc naložit do marinády z vody, řasy nori, nálevu z kapar, vinného octa, miso pasty, sójové omáčky, sušeného česneku a citronové šťávy. Když si pořídíte ještě udící pistoli, už nikdy nebudete chtít jíst nic jiného než bagel s veganským lososem. Další ideu ohledně dochucování ocení zejména ti, kteří postrádají vejce. Trik je jednoduchý – vyzkoušejte černou sůl, která díky siřičitým složkám silně připomíná chuť vajíček a společně s tofu se postará o téměř totožnou podobu míchaných vajec nebo vajíčkové pomazánky.
Sushi z melounu
Rostlinné alternativy masa však můžete připravit i z ovoce. Téměř autentický vepřový či kuřecí gyros přinese do veganské kuchyně jackfruit, jehož struktura platí za ideální substituci trhaného masa. Exotické ovoce rostoucí na stromech má gastronomickou historii v asijské kuchyni a stává se populární po celém světě. Že vám z Asie chybí spíše chuť sashimi? Není problém. Plátky vodního melounu pokapejte olivovým olejem, posolte je z obou stran a dejte na dvě hodiny do trouby. Překvapivě reálnou verzi syrového tuňáka pak můžete servírovat ve formě sushi nebo se vyhrát s barvitou veganskou poke bowl.
Zdroj: theedgyveg.com, vegmania.cz