Z působ, jakým se stravujete, je velmi důležitý k uchování zdraví a mládí vašich buněk. Kdo je jejich nepřítelem? Především volné radikály, sloučeniny kyslíku, které poškozují buněčný aparát. Vznikají pokaždé, je-li organismus napaden – ať už znečištěným ovzduším, viry nebo mikroby, přílišným horkem nebo zimou. Vhodná strava ale může jejich tvorbu omezit a zároveň posílit váš imunitní systém. Pokud vás zajímá, z čeho by se měla skládat, inspirujte se.
1/ Zobejte červené ovoce
Červené ovoce je skvělou léčebnou kúrou, a to jak čerstvé, tak zmražené nebo konzervované (ovšem bez přidaného cukru). Obsahuje totiž ty nejmocnější z antioxidantů, které pomáhají předcházet buněčným změnám zapříčiněným věkem.Nejlepší antioxidační schopnosti přitom mají borůvky, ostružiny, jahody a maliny, těsně za nimi následují švestky, červené hrozny a červená jablka (se slupkou), pomeranče a třešně.
Stejné antioxidanty obsahují i některé druhy zeleniny. Chroupejte proto hlavně kadeřavou kapustu, špenát, brokolici, červenou papriku, lilek nebo rajčata.
2/ Uvařte si čaj
Tento nápoj vás ochrání před obezitou a cukrovkou, které proces stárnutí urychlují. Je bohatý na flavonoidy a polyfenoly (látky patřící mezi antioxidanty), díky čemuž reguluje hladinu inzulinu, napomáhá k lepšímu využití cukru (namísto jeho ukládání) a chrání svalovou tkáň. Studie prokázaly i jeho hydratační a posilující účinky na kožní buňky: toho dosáhnete pitím čtyř až šesti šálků denně. Tyto účinky jsou nejvýraznější u čaje z čerstvě umleté skořice.3/ Okořeňte si život
Skořice je vhodná nejen k posílení kožních buněk. Studie prokázaly, že gram (asi polovina lžičky) tohoto zázračného koření denně dokáže již po dvaceti dnech snížit hladinu cholesterolu o čtvrtinu. Kromě toho zrychluje metabolismus, a tím odbourávání tuků a cukrů. Odborníci se teď chystají zkoumat i její účinky na kvalitu vlasů. Vedle skořice jsou v současné době pod mikroskopy i hřebíček, bobkový list, šafrán, zázvor nebo česnek, které také mají antioxidační účinky.4/ Mořské ryby třikrát týdně
Sleď, makrela, sardinka, losos, mořský pstruh, mořský okoun a další mořské ryby obsahují nenasycené mastné kyseliny, z nichž nejznámější jsou omega-3 a 6. Ty mají výrazný vliv na uspořádání kožní rohovité vrstvy. Jakmile tyto kyseliny chybějí, kůže tímto nedostatkem trpí jako první. Pravidelná a častá konzumace ryb navíc logicky vede ke snížení konzumace červeného masa, které je bohaté na tuky a zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév.5/ Jezte častěji tmavý chléb a ústřice
Tyto dvě potraviny se k sobě navzájem hodí nejen svou chutí, ale i složením – jsou bohaté na zinek a selen, které posilují obranyschopnost buněk. Zinek chrání i nehty a vlasy, selen má navíc zpomaluje oxidaci buněk a pománá vylučování toxinů – škodlivých sloučenin, které vznikají, když se organismus snaží odbourávat léky, nečistoty ze vzduchu nebo tabák.6/ Dopřejte si jogurty
Teprve nedávno bylo zjištěno, že probiotické kultury obsažené v některých jogurtech pomáhají udržovat střevní mikroflóru, jež nás chrání před nemocemi. Vybírejte si proto takové mléčné výrobky, na jejichž etiketě naleznete zmínku o obsahu L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus…7/ Pijte litry vody
Voda je doslova základním produktem proti stárnutí. Díky ní totiž fungují ledviny, velký filtr lidského organismu. Denně je třeba vypít nejméně jeden a půl litru vody. A nejméně dva, pokud venkovní teplota sahá k tropické třicítce.8/ Mlsejte čokoládu
Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty a také hořčík. Ten působí proti stresu, a tím nepřímo i proti stárnutí pokožky.9/ Vařte si obilniny
Obilniny a luštěniny dodávají tělu antioxidační vitaminy B a E, vápník, fosfor a selen. Navíc mají nízký glykemický index, lépe zasytí, a tím bojují proti nadváze, která stárnutí urychluje. Zkuste například oves, proso nebo špaldu. Z těch obvyklejších si pravidelně dopřávejte neloupanou rýži, kuskus a fazole (červené, zelené a bílé).10/ Vynechte...
Největším nepřítelem mladého organismu je tabák. Pokud chcete začít bojovat proti stárnutí, přestaňte kouřit. Cigarety jsou nejen zdrojem volných radikálů, ale také ničí zásoby antioxidačních vitaminů B a C. Hned po tabáku škodí nejvíc limonády a džusy s obsahem přidaného cukru. Ty jsou přímo nástroji na chrlení volných radikálů.Nebojte se avokáda. Sice obsahuje tuky, ale je přeborníkem ve snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Několik rad MUDr. Kateřiny Cajthamlové:
„Do zeleninového salátu si přidávejte olivový olej – obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, D, E a K jsou navíc rozpustné jen v tucích. Omezte konzumaci kávy, protože odvodňuje. Vyvarujte se průmyslově zpracovaných potravin. Neobsahují už skoro žádné původní vitaminy a enzymy a jsou zatíženy množstvím soli (hlavně sodíku), ,éček‘, cukru a často i rakovinotvorných látek (dehty, transkyseliny). Omezte také pití alkoholu, který je toxický pro játra a kardiovaskulární systém, ale i mléka. To dospělý organismus špatně zpracovává, protože nemá dostatek enzymu laktázy k jeho využití.Dále přidejte pohyb na čerstvém vzduchu – alespoň hodinu denně. Přetěžování organismu dlouhodobým sledováním televize, prací u počítače a ležením do pozdních odpoledních hodin je rovněž cestou k předčasnému zestárnutí kostí a svalů.“