Málokdo ví, že zapřisáhlým frutariánem byl i Steve Jobs. Coby dlouholetý vegan postupně eliminoval ze svého jídelníčku všechno kromě ovoce, zeleniny a některých ořechů. Stejnou dietu adaptoval i herec Ashton Kutcher v rámci své přípravy na roli technického magnáta ve filmu jOBS (2013). Ten však dva dny před začátkem natáčení skončil na kapačkách v nemocnici, načež se rozhodl, že to není nic pro něj. Opravdu je fruktariánská dieta tak špatná?
Dieta jako filozofie
Frutariánství je velmi striktní forma veganství, která dovoluje konzumovat pouze syrové ovoce a někdy i ořechy a semínka. Druhů frutariánství však existuje mnoho – někteří konzumují striktně jen ovoce (bez ořechů a semínek), jiní dietu obohacují i o zeleninu. Někteří vnímají frutariánství dokonce jako filosofický směr, kdy konzumují pouze ovoce, které spadlo na zem, a odmítají jíst to, které bylo utrženo z keře nebo stromu.
Ovoce a jeho benefity
Při umírněné konzumaci může být ovoce velmi zdravou součástí vašeho jídelníčku. Každé je totiž svým způsobem jedinečné a plné živin a vitaminů:
Jablka, hrušky, ostružiny a maliny mají vysoký obsah vlákniny. Snižují hladinu cholesterolu a pomáhají zlepšit zažívání.
Pomeranče, červená paprika a jahody obsahují spoustu vitamínu C. Ten podporuje imunitní systém a pomáhá udržovat zdravé zuby a dásně.
Banány, guava, cukrový meloun a mango obsahují velké množství draslíku, který pomáhá udržovat zdravou hladinu krevního tlaku a regulovat rovnováhu tekutin v těle.
Pomeranče a tropické ovoce jako mango mají vysoký obsah kyseliny listové, která dokáže podpořit tvorbu červených krvinek. Tato látka se také doporučuje budoucím matkám, jelikož podporuje zdravý vývoj plodu.
Černé (a sušené) švestky, včetně všech druhů bobulí a lesních plodů jsou zase nejlepšími zdroji antioxidantů. Kromě toho, že bojují s volnými radikály, jsou navíc nejlepšími pomocníky pro udržení zdravé a krásné pleti.
Kromě všech výše uvedených benefitů frutariáni často argumentují i tím, že vám tato striktní dieta pomůže zrychlit metabolismus, dodá vám obrovskou dávku energie, zaručí dostatečnou míru hydratace a pomůže podpořit detoxifikaci organismu.
V čem je tedy problém?
Rozhodně nikdo nepochybuje o tom, že ovoce je pro náš organismus nepostradatelné. Nicméně pro správné fungování našeho těla potřebujeme i jiné živiny, které nám ovoce nedokáže nabídnout, a ani tělo si je samo nedokáže vyrobit – protein, tuky, vápník či omega-3 mastné kyseliny jsou pro nás stejně důležité a s jejich nedostatkem je spojena spousta problémů. S touto dietou hrozí, že se vaše tělo přepne do modu hladovění, což způsobí zpomalení metabolismu, čímž si začnete odkládat živiny a energii takzvaně do zásoby. Strádat bude i váš imunitní systém, který si pro velké množství cukru obsaženém v ovoci může vypěstovat inzulínovou rezistenci či dokonce cukrovku. Krom banální únavy vám navíc může hrozit i osteoporóza (pro nedostatek vápníku).
Existuje však možnost, jak si z ovoce vzít to dobré, a přitom neriskovat své zdraví. V první řadě je důležité si uvědomit, že mnohé restriktivní diety končí neúspěchem. Takže pokud se rozhodujete třeba jenom nad tím, že přestanete zcela jíst maso a živočišné produkty, je vhodné vyřazovat tyto potraviny pozvolna, abyste tělu nezpůsobili šok, a netrpěli večerními „chutěmi”. V první řadě se pokuste postupně eliminovat to, co pro vaše tělo představuje velkou zátěž – alkohol a průmyslově zpracované potraviny (fast food, slazené nápoje, pomazánky, margarín a vše „v prášku”). Dalším velkým krokem je redukce sladkého – čokolády, marmelády, tyčinky a podobné sladkosti dávají vašemu tělu zabrat víc, než si myslíte. Zařaďte proto do svého rozvrhu také pohyb, a to alespoň několikrát týdně. Uvidíte, že tato změna prospěje nejen vašemu tělu, ale i vašemu vnitřnímu pocitu.
Zdroj: Healthline.com, ELLE.ru