Co se děje s naším tělem, když jíme moc soli?

 

Sůl nedělá naše jídlo pouze lahodnější, ale je také důležitá pro správnou funkci našeho organismu. Sodík, jedna z jejích klíčových složek, reguluje průtok krve, tlak a pomáhá přenášet zprávy mezi nervy a svalovými vlákny. Chlorid, další chemikálie v kuchyňské soli, podporuje trávení. Naše tělo tuto látku zkrátka potřebuje, ke správné funkci, ale ve velkém množství nám může také značně uškodit.  

Jídla z fast foodů jí obsahují nadměrné množství, protože to podporuje jejich chuť, avšak strava s vysokým obsahem sodíku může mít celkem drastické dopady na naše zdraví, jelikož organismus díky němu zadržuje vodu navíc. To má za následek nežádoucí otoky. Více tekutin v těle, také obecně znamená více krve proudící v těle, což může vést i k vysokému krevnímu tlaku. A samozřejmě je všeobecně známo, že po konzumaci většího množství soli se dostaví žízeň. Nedostatečné následné pití by však mohlo tělo přinutit čerpat vodu z buněk, což by způsobilo dehydrataci. Opačným efektem je pak nadměrné močení - kdo přijímá hodně tekutin, logicky i musí častěji na malou stranu - avšak pokaždé, když k tomu dojde, tělo přichází o vápník, minerál zodpovědný za silné kosti a zuby, takže přílišná a dlouhodobá ztráta vápníků může zhoršit či dokonce vyvolat osteoporózu. 

Mohlo by se vám líbit

Co všechno si pamatuje naše svalová paměť?

Na rozdíl od chobotnic nemají lidé ve svých končetinách mozek – jejich ruce a nohy si tedy nemohou doopravdy nic pamatovat. Ovšem pokud se často oddáváte nějakému pohybu, na který však nemáte dlohodobě čas, jistě víte, že vrátit se k němu je jaksi snazší než začínat znovu. Zjistěte tedy, co je to svalová paměť a jak vlastně funguje.
elle.cz

Ovšem po rozsáhlejším průzkumu narazíme i na efekty přílišné konzumace soli, kterým tak docela ještě nikdo nerozumí. Některé studie naznačují, že její nadbytek způsobuje vředy, infekce a může i urychlit rakovinu žaludku. Nikdo si není zcela jistý proč, ale existuje podezření, že sodík dokáže narušovat sliznici žaludku. Podle některých zdrojů dokáže NaCl narušit i naše kognitivní funkce - ovšem takové studie byly čistě pozorovací, takže vědci nepředpokládají tento efekt.  

Důkazy jsou tedy jasné: příliš mnoho soli může mít vážné, dlouhodobé zdravotní důsledky. I přesto konzumuje mnoho lidí jídla, která dalece překračují denní doporučenou dávku chloridu sodného: 2300 miligramů. To chce změnit například město New York, které rozhodlo již v roce 2014, že restaurace, které podávají pokrmy, jež denní dávku soli překračují, musí taková jídla označovat. 

Mohlo by se vám líbit

Velká tuková bitva, kterou můžete vyhrát

Hranice ideálního množství tuku v našem těle je tenká jako nohy modelky Twiggy nebo čára mezi láskou a nenávistí. Ale znamená pro nás překročení tukového Rubikonu něco víc než jen větší velikost kalhot a spodního prádla?
elle.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24