Jaro už pomalu začíná, ale na zahradě ještě není co sklízet. Červené zelí je sezónní, koupíte ho momentálně na každém trhu a má mnoho benefitů pro tělo. Obsahuje hodně vlákniny, vitaminů C a je skvělým antioxidantem. Spolu s bílým zelím posiluje imunitu, což je v jarním období potřeba. V kombinaci s křupavými oříšky, tymiánem a rozinkami tvoří úžasnou paletu chutí.
Ingredience:
- půl hlávky červeného zelí
- půlku červené cibule
- hrst lískových oříšků
- hrst červených hroznů
- sůl
- pepř
- olivový olej
- půl lžičky římského kmínu
- tymián
Postup:
- Zelí opláchněte a nakrájejte jej na tenké nudličky a poté ještě na půl.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenké kousky (ne úplně nadrobno).
- Na suché pánvi opečte krátce lískové oříšky, opatrně je nasypte do utěrky a v zabalené utěrce odstraňte slupky. Odslupkované oříšky nasekejte na hrubo.
- V míse smíchejte veškeré ingredience a dochuťte podle toho, zda máte rádi více kmínu, či tymiánu. Rukama salát pořádně promasírujte.
- Salát můžete podávat hned, ale pokud jej necháte odležet v lednici do druhého dne krásně natáhne všechny chutě.
- Servírujte ho s chlebem, jako přílohu, nebo jen tak.
Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.