Vaření na víkend podle Černá jak noc: Mrkvovo-batátový krém s pomeranč

Ingredience:  8 středních mrkví + malé na ozdobu 1 batáta 2 pomeranče šťáva z půlky citronu malý kousek zázvoru jedna cibule 1 l vody / zeleninového vývaru sůl pepř kurkuma olivový olej hrst kešu na ozdobu koriandr, nebo jiné bylinky

Ingredience:

  • 8 středních mrkví + malé na ozdobu
  • 1 batáta
  • 2 pomeranče
  • šťáva z půlky citronu
  • malý kousek zázvoru
  • jedna cibule
  • 1 l vody / zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kurkuma
  • olivový olej
  • hrst kešu na ozdobu
  • koriandr, nebo jiné bylinky
Postup:   Očistíme mrkev a batáty a dáme je péct na 30 minut do trouby rozpálené na 200°. Mezitím si připravíme kešu oříšky. Opražíme je krátce na kapce olivového oleje se solí, pepřem a kurkumou. Necháme zchladnout.  Až bude zelenina upečená, rozpalte si v hrnci olivový olej. Nakrájejte nadrobno cibuli a opečte ji dozlatova. Přidejte upečenou zeleninu a jemně ji orestujte. Nakonec vše zalijte vodou, nebo zeleninovým vývarem.  Přidejte nastrouhaný zázvor, šťávu z pomerančů, citronu, kurkumu, sůl, pepř a krá

Postup: 

  • Očistíme mrkev a batáty a dáme je péct na 30 minut do trouby rozpálené na 200°.
  • Mezitím si připravíme kešu oříšky. Opražíme je krátce na kapce olivového oleje se solí, pepřem a kurkumou. Necháme zchladnout. 
  • Až bude zelenina upečená, rozpalte si v hrnci olivový olej. Nakrájejte nadrobno cibuli a opečte ji dozlatova. Přidejte upečenou zeleninu a jemně ji orestujte. Nakonec vše zalijte vodou, nebo zeleninovým vývarem. 
  • Přidejte nastrouhaný zázvor, šťávu z pomerančů, citronu, kurkumu, sůl, pepř a krátce povařte. 
  • Polévku podávejte ozdobenou nasekaným koriandrem, kešu oříšky a nakonec můžete přidat rostlinnou smetanu. 
Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a na @cernajaknoc.

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a na @cernajaknoc.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24