Vaření na víkend: Mini Quiche podle Černá jak noc

TEXT: Lenka Skarupová

Slaný koláč quiche je výborný díky křehkému těstu a šťavnaté náplni. Já jsem zvolila moje oblíbená sušená rajčata, špenát a olivy. Vy však můžete přidat, nebo ubrat cokoliv, co máte rádi. Základ je vždy stejný – smetana, lahůdkové droždí pro sýrovou chuť a bylinky. 

bkbk

Těsto:

  • 180 g špaldové mouky
  • 100 g rostlinného másla (Nemásla)
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 1-2 lžíce vody
  • sůl
  • pepř

Náplň: 

  • 1 balení rostlinné smetany
  • 1 balení uzeného tofu
  • cibule
  • olivový olej
  • dva stroužky česneku
  • hrst oliv
  • 2 hrsti špenátu
  • 3 lžíce sušených rajčat
  • 2 lžíce lahůdkové droždí
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření

lknlnk

Postup:

  • Nejprve si připravíme těsto. Budeme na něj potřebovat prosátou mouku, 100 g studeného rostlinného másla, kypřící prášek, trošku vody, špetku soli a pepře. Vše smícháme v míse a vypracujeme těsto. To zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v lednici. 
  • Mezitím si připravíme náplň. Rozmixujeme do hladka smetanu s uzeným tofu.
  • Na pánvi na olivovém oleji si osmahneme oloupanou cibuli nakrájenou na malé kousky. Přidáme dvě hrsti čerstvého špenátu a přidáme sůl a pepř. 
  • Po chvíli přidáme sušená rajčata, bylinky, sůl a pepř, lahůdkové droždí, rozmačkané stroužky česneku, hrst nakrájených oliv a krátce opečeme. 
  • Nakonec do pánve nalijeme připravenou směs smetany a tofu. 
  • Směs máme připravenou. 
  • Rozehřejeme si troubu na 180°.
  • Připravíme si tartaletkové košíčky, nebo jakékoliv kovové košíčky. 
  • Vyděláme těsto z lednice a rozdělíme si jej na cca 40 g kuličky. Ty pak rozválíme jednotlivě do kruhového těsta o tloušťce cca 2-3 mm. 
  • Rozválené těsto opatrně přemístíme do košíčků zatlačíme jej jemně do všech stran. 
  • Dno těsta prosekneme na pár místech nožem a dáme vyplněné košíčky péct na 10 minut do trouby. 
  • Po krátkém prvním pečení je vyděláme z trouby a naplníme lehce pod okraj připravenou náplní. Povrch můžete před vložením do trouby posypat bylinkami. 
  • Pečeme dalších 20 minut.
  • Vyděláme z trouby, jakmile začne těsto zlátnou. Necháme vychladnout a potom koláčky podáváme buď teplé, nebo studené. Obě varianty jsou vynikající. 

kbkbkbb

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24