TEXT: Lenka Skarupová
Slaný koláč quiche je výborný díky křehkému těstu a šťavnaté náplni. Já jsem zvolila moje oblíbená sušená rajčata, špenát a olivy. Vy však můžete přidat, nebo ubrat cokoliv, co máte rádi. Základ je vždy stejný – smetana, lahůdkové droždí pro sýrovou chuť a bylinky.
Těsto:
- 180 g špaldové mouky
- 100 g rostlinného másla (Nemásla)
- 1 lžičku kypřícího prášku
- 1-2 lžíce vody
- sůl
- pepř
Náplň:
- 1 balení rostlinné smetany
- 1 balení uzeného tofu
- cibule
- olivový olej
- dva stroužky česneku
- hrst oliv
- 2 hrsti špenátu
- 3 lžíce sušených rajčat
- 2 lžíce lahůdkové droždí
- sůl
- pepř
- provensálské koření
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto. Budeme na něj potřebovat prosátou mouku, 100 g studeného rostlinného másla, kypřící prášek, trošku vody, špetku soli a pepře. Vše smícháme v míse a vypracujeme těsto. To zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v lednici.
- Mezitím si připravíme náplň. Rozmixujeme do hladka smetanu s uzeným tofu.
- Na pánvi na olivovém oleji si osmahneme oloupanou cibuli nakrájenou na malé kousky. Přidáme dvě hrsti čerstvého špenátu a přidáme sůl a pepř.
- Po chvíli přidáme sušená rajčata, bylinky, sůl a pepř, lahůdkové droždí, rozmačkané stroužky česneku, hrst nakrájených oliv a krátce opečeme.
- Nakonec do pánve nalijeme připravenou směs smetany a tofu.
- Směs máme připravenou.
- Rozehřejeme si troubu na 180°.
- Připravíme si tartaletkové košíčky, nebo jakékoliv kovové košíčky.
- Vyděláme těsto z lednice a rozdělíme si jej na cca 40 g kuličky. Ty pak rozválíme jednotlivě do kruhového těsta o tloušťce cca 2-3 mm.
- Rozválené těsto opatrně přemístíme do košíčků zatlačíme jej jemně do všech stran.
- Dno těsta prosekneme na pár místech nožem a dáme vyplněné košíčky péct na 10 minut do trouby.
- Po krátkém prvním pečení je vyděláme z trouby a naplníme lehce pod okraj připravenou náplní. Povrch můžete před vložením do trouby posypat bylinkami.
- Pečeme dalších 20 minut.
- Vyděláme z trouby, jakmile začne těsto zlátnou. Necháme vychladnout a potom koláčky podáváme buď teplé, nebo studené. Obě varianty jsou vynikající.
Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.