Hutný krém je díky fazolím bohatý na bílkoviny, krásně zahřeje a zasytí. Sušená rajčata a krutony v něm budou krásně křupat.
INGREDIENCE:
- 1/2 hlávky květáku
- 1 l zeleninového vývaru, nebo vody
- 200 g bílých fazolí
- 3 lžíce olivového oleje
- krajíc suchého chleba - na krutony
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- snítka oregana
- 2 lžíce citronové šťávy
- hrst sušených rajčat
- 1 lžička soli
- 200 ml rostlinné (sójové, mandlové, rýžové) smetany
POSTUP:
- Den dopředu namočte fazole na 8 h a poté je vařte asi hodinu do měkka.
- Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je do zlatova na lžíci olivového oleje na pánvi.
- Omyjte půlku květáku a oddělte růžičky od sebe.
- V hrnci na dvou lžících olivového olejte opečte květák do zlatova.
- Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na malé kousky.
- Květák v hrnci shrňte na stranu a uprostřed opečte česnek a cibuli. Podle potřeby přidejte olej. Část opečeného květáku si odeberte na ozdobu.
- Poté přidejte uvařené fazole a zalijte vše vývarem.
- Přiveďte u k varu a vařte na mírném plameni 20 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixerém, nebo v blenderu.
- Dochuťte rostlinnou smetanou, šťávou z citrónu, solí a tymiánem.
- Podávejte s kousky opečeného květáku, krutony, sušenými rajčaty a snítkou tymiánu. Můžete zakápnout zbytkem smetany, nebo olivového oleje.
Další recepty a gastromapu najdete na @cernajaknoc a na cernajaknoc.cz