Vaření na víkend: fazolový krém s opečeným květákem

Hutný krém je díky fazolím bohatý na bílkoviny, krásně zahřeje a zasytí. Sušená rajčata a krutony v něm budou krásně křupat. 

INGREDIENCE:

  • 1/2 hlávky květáku
  • 1 l zeleninového vývaru, nebo vody
  • 200 g bílých fazolí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • krajíc suchého chleba - na krutony
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku 
  • snítka oregana
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • hrst sušených rajčat
  • 1 lžička soli
  • 200 ml rostlinné  (sójové, mandlové, rýžové) smetany

POSTUP:

  • Den dopředu namočte fazole na 8 h a poté je vařte asi hodinu do měkka. 
  • Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je do zlatova na lžíci olivového oleje na pánvi. 
  • Omyjte půlku květáku a oddělte růžičky od sebe. 
  • V hrnci na dvou lžících olivového olejte opečte květák do zlatova. 
  • Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na malé kousky. 
  • Květák v hrnci shrňte na stranu a uprostřed opečte česnek a cibuli. Podle potřeby přidejte olej.  Část opečeného květáku si odeberte na ozdobu.
  • Poté přidejte uvařené fazole a zalijte vše vývarem. 
  • Přiveďte u k varu a vařte na mírném plameni 20 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixerém, nebo v blenderu. 
  • Dochuťte rostlinnou smetanou, šťávou z citrónu, solí a tymiánem. 
  • Podávejte s kousky opečeného květáku, krutony, sušenými rajčaty a snítkou tymiánu. Můžete zakápnout zbytkem smetany, nebo olivového oleje. 

Další recepty a gastromapu najdete na @cernajaknoc a na cernajaknoc.cz

Recept
Recept
Recept

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24