Text: Lenka Skarupová
Úžasný a rychlý dezert, u kterého nepoznáte, že je z cukety. Nevěříte? Tak to zkuste! Zabere vám pouhou půlhodinu.
INGREDIENCE:
- lněné vejce (2 lžíce mletého lněného semínka s 6 lžícemi teplé vody)
- 80 g kokosového cukru
- 1 banán
- semínka z půlky lusku vanilky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1/3 hrnku nepraženého kakaa
- 1 a ½ lžíce prášku do pečení
- 70 ml řepkového oleje
- špetka soli
- 1 hrnek oloupané a rozmixované cukety (popř. nastrouhané)
- 100 g nasekané tmavé čokolády
POSTUP:
- Nejprve si připravte lněné vejce a nechejte len nasáknout vodu.
- Poté si ve větší míse smíchejte vejce, kokosový cukr, rozmačkaný banán, olej, vanilku a dobře promíchejte.
- Přidejte prosátou mouku, kakao, prášek do pečení a sůl.
- Nakonec přidejte rozmixovanou cuketu a kousky nasekané čokolády.
- Vyložte si malý pekáček nebo formu na chlebíček pečícím papírem, nebo vymažte olejem a vysypte strouhaným kokosem.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
- Do vyložené formy nalijte těsto rovnoměrně do všech stran a povrch uhlaďte stěrkou.
- Pečte okolo 25 minut. Záleží na tloušťce těsta, proto použijte test špejlí. Pokud po zapíchnutí špejle na ní nezůstanou kousky těsta, je brownies hotové.
- Nechte vychladnout a podávejte s čerstvým ovocem nebo s kopečkem zmrzliny.
Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a na @cernajaknoc.