Vaření na víkend: cuketové brownie

Text: Lenka Skarupová

Úžasný a rychlý dezert, u kterého nepoznáte, že je z cukety. Nevěříte? Tak to zkuste! Zabere vám pouhou půlhodinu. 

vaření

INGREDIENCE:

  • lněné vejce (2 lžíce mletého lněného semínka s 6 lžícemi teplé vody)
  • 80 g kokosového cukru
  • 1 banán
  • semínka z půlky lusku vanilky
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1/3 hrnku nepraženého kakaa
  • 1 a ½ lžíce prášku do pečení
  • 70 ml řepkového oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek oloupané a rozmixované cukety (popř. nastrouhané)
  • 100 g nasekané tmavé čokolády

POSTUP:

  • Nejprve si připravte lněné vejce a nechejte len nasáknout vodu. 
  • Poté si ve větší míse smíchejte vejce, kokosový cukr, rozmačkaný banán, olej, vanilku a dobře promíchejte. 
  • Přidejte prosátou mouku, kakao, prášek do pečení a sůl.
  • Nakonec přidejte rozmixovanou cuketu a kousky nasekané čokolády. 
  • Vyložte si malý pekáček nebo formu na chlebíček pečícím papírem, nebo vymažte olejem a vysypte strouhaným kokosem. 
  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Do vyložené formy nalijte těsto rovnoměrně do všech stran a povrch uhlaďte stěrkou. 
  • Pečte okolo 25 minut. Záleží na tloušťce těsta, proto použijte test špejlí. Pokud po zapíchnutí špejle na ní nezůstanou kousky těsta, je brownies hotové. 
  • Nechte vychladnout a podávejte s čerstvým ovocem nebo s kopečkem zmrzliny. 

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a na @cernajaknoc. 

vareni
vareni

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24