Vaření na víkend: Bramborové knedlíky s tofu a zelím podle Černá jak noc

jnvdnvknd

Na cca 12 ks knedlíků budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • 300-400 g špaldové mouky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce bramborového škrobu + troška na obalení

Na náplň:

  • 2 balení uzeného tofu
  • 2 střední cibule
  • olivový olej
  • černý pepř
  • sůl

Příloha:

  • 2 střední cibule
  • olivový olej
  • červené, nebo bílé zelí

Postup:

  • Nejprve si uvařte brambory ve slupce a nechte je do druhého dne vychladnout, lépe se s nimi bude pracovat. 
  • Druhý den si připravte náplň na knedlíky. Nakrájejte nadrobno cibuli a tofu na kostičky. Vše opečte na oleji do zlatova. 
  • Poté si připravte těsto. Oloupejte slupku z brambor a brambory nastrouhejte na jemném struhadle. V míse je smíchejte se špaldovou moukou (nejprve přidejte 300 g, pokud by bylo těsto moc tekuté, přidávejte postupně), bramborovým škrobem a solí. Vypracujte rukama pevnější těsto. S těstem pracujte rychle, jelikož brambory někdy mají tendenci pouštět vodu. Podle toho také přidávejte množství mouky. 
  • Rozdělte těsto na 12 dílů, nebo podle toho, jak chcete mít knedlíky velké.
  • Z jednotlivých kusů těsta vytvořte v dlani placku a tu naplňte do středu náplní z tofu a cibule a uzavřete v malý „měšec“, který nakonec v dlani zpracujte v kouli.
  • Knedlíky nakonec obalte v bramborovém škrobu, aby se při vaření nepotrhaly. 
  • Vložte knedlíky do většího hrnce s vroucí vodou a po chvíli zamíchejte vařečkou, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu hrnce. Knedlíky vařte na středním plameni 11-12 minut. Zda jsou knedlíky hotové zjistíte jednoduše vytažením jednoho knedlíku a propíchnutí špejlí. Pokud na špejli nezůstane těsto, jsou knedlíky hotové. 
  • Ke knedlíkům připravte ještě osmahnutou cibulku na olivovém oleji a zelí. Můžete použít buď vlastní kysané, které dochutíte dle potřeby – dosladíte, dokořeníte novým kořením, pepřem solí a bobkovým listem, nebo použijete kupované. 
  • Knedlíky podáváme se zelím a dozdobíme cibulkou. 

vdkvbjekbvje

Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na Instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.

Více receptů a inspirace najdete na blogu cernajaknoc.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24