Mezi nejkreativnějšími restauracemi Evropy je i jedna pražská

Alchemist, Kodaň

Kodaňský Alchemist je více než jen restaurace – je to divadelní představení, vědecký experiment a umělecké dílo v jednom. Tento holistický přístup ke stolování redefinuje zážitek z jídla, spojuje filozofii, vědu a umění. Výsledkem je smyslový zážitek, který dalece přesahuje to, co se odehrává na talíři, a zanechává nezapomenutelné dojmy.

Alchemist Kodaň

Koan, Kodaň

Koan je dalším klenotem kodaňské gastronomické scény, tentokrát s důrazem na korejskou kuchyni. S dvěma michelinskými hvězdami a šéfkuchařem Kristianem Baumannem, který má kořeny v Koreji, vás tato restaurace vezme na kulinářskou cestu po Jižní Koreji. Každý pokrm je připraven s ohledem na místní kulturu, historii a tradice, což přináší zážitek plný zenového klidu a hluboké chutě.

Mohlo by se vám líbit

Studio Masquespacio navrhlo interiér restaurace Bun v Miláně

Sofistikovanost se snoubí s mladistvým přístupem k designu v nové milánské restauraci Bun, která se specializuje na hamburgery. Svěží interiér navrhlo oceňované studio Masquespacio.
elle.cz

Levitate, Praha

Pražská Levitate, která se pyšní titulem Creative Cuisine by Michelin, je jediným českým zástupcem kreativní kuchyně na tomto prestižním seznamu. Na konci Pařížské ulice v samotném srdci Starého Města, vás čeká nejen kulinářský, ale i vizuální zážitek. Šéfkuchař Christian Chu kombinuje asijskou kuchyni s tradičním severským stylem, což znamená neustálé hledání těch nejlepších lokálních surovin a jejich dokonalé využití. Výsledkem je jídlo, které je nejen lahodné, ale také krásné na pohled.

Levitate

Maaemo, Oslo

Pokud hledáte nezapomenutelný gastronomický zážitek, osloví vás norská Maaemo. Zapomeňte na tradiční menu a připravte se na kulinářskou cestu, která vás zcela pohltí. S třemi michelinskými hvězdami si můžete být jisti, že každé sousto, které vám zde naservírují, bude jedinečné a nezapomenutelné. Rezervace je nutná, a to nejlépe dva měsíce předem, protože tento minimalisticky divoký zážitek si nechce nechat ujít nikdo.

Mohlo by se vám líbit

Chceme, aby to vypadalo, že tu Šodó stálo vždycky, říkají zakladatelé

Prosklená výloha s několika schůdky ke vstupním dveřím, ze kterých se line vůně kávy a čerstvě upečených buchtiček... A co k nim? No přece Šodó!
elle.cz

Disfrutar, Barcelona

Disfrutar v Barceloně je skutečnou oslavou kreativní kuchyně. Šéfkuchaři Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casañas vytvářejí středomořské pokrmy, které kombinují moderní techniky s vizuální hravostí a překvapením. Degustační menu je doplněno párovanými víny, což zajišťuje dokonalou harmonii chutí. Restaurace získala ocenění Národní ceny za gastronomii pro nejlepšího šéfkuchaře roku 2023 a pyšní se rovnou třemi michelinskými hvězdami.

Mohlo by se vám líbit

Umělci v rondonu: Čeští kuchaři, kteří vás vezmou do nebe

Kdyby nevařili, asi by byli architekty, malíři nebo učiteli. Svůj kreativní potenciál ale nasměrovali do kuchyně. Díky nim nemusíte do Francie nebo do Itálie, když si chcete pochutnat na špičkovém jídle. Pod jejich rukama vznikají v Čechách pokrmy na světové úrovni. Kombinují chuť a umění a všimli si jich i zahraniční televizní produkce či michelinský průvodce. Toto jsou kreativci, kteří oblékají kuchařský rondon.
elle.cz

Zdroj: zmíněné restaurace, Guide.michelin.com, Wikipedia

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24