ŠIROKO
Dynamický vítr fouká v Široké ulici už přes tři roky, za které si stihl přivlastnit status nepostradatelného meeting pointu nejedné generace. Z rozjeté kavárny, která si drží na mlýnku pražský Doubleshot, si její druhý provozovatel Jaroslav Bašta uložil za cíl vytvořit také hospodu s pelhřimovským Poutníkem na čepu a bar se skvělou whisky, absintem a ginem. Každý den tu nabízí poctivou polévku, dezerty, snacky a tapas. A když tu zrovna hostuje Syřan, pak je k mání i úžasná baklava a další speciality. Našlápnutý playlist se tu line každým koutem až do malebného dvorku, kde se o další drink přihlásíte zadrnčením na zvonek.
ŽLUTÁ PONORKA
Neoriginálnější kuchyni ve městě hledejte v baru! Jmenuje se Žlutá ponorka a označuje se za poetický. Tomu napovídá i dotažený interiér a neodolatelná atmosféra. Co však dělá z Ponorky jeden z nejzajímavějších barů v naší zemi, jsou nejen koktejly, víno a šampaňské, ale také kuchař. Adam Hoďánek získal zkušenosti ve švédském hotelu Kiviks, michelinské restauraci Daniel Berlin, na stáži v Japonsku i v táborském podniku Goldie. Jeho závitky s kachním masem, krém z halibuta s pastisem, glazovaný vepřový bok se salátem z koriandru, mrkví a limetkou – to je opravdu poezie! Nechte si k chodům napárovat drinky a seberte odvahu třeba na osvěžující Basil grande nebo báječný šafránový Gimlet.
CAFÉ DATEL
Přes den kavárna, večer bar. Zuzka a Honza otevřeli nejlepší brněnskou kavárnu v Českých Budějovicích, Café Datel! Právě z Brna odebírají kávu RebelBean, pivo pro změnu od okolních minipivovarů. Ráno sázejí vajíčka nebo lívance s borůvkovým žahourem, přes den podávají polévky a sendviče a večer servírují hummus nebo hermelín s bylinkami. K tomu každý den připravují čerstvé dorty, koláče a cheesecaky, domácí chléb pita nebo šťávy pro domácí limošky. Datel po velké rekonstrukci už zase naťukává budějovickou scénu a díky site specific kresbám Petry Bolkové a Jaroslava Exnera baví ještě o něco víc! Nejlepší kafe ve městě hledejte právě tady.
BOHEMIA
V kuchyni tu vládne Radek Otípka, který se učil na Gran Canarii u norského kuchaře Stena Olafa Pettersena. Díky němu se také po třech letech dostal do Norska, kde pak šéfkuchařil v To Glass nebo sušéfoval v hotelu Naustet, vařil ale třeba i na ropných plošinách. Druhá polovina Bohemky – Radim Beránek – vede i legendární beerpub Singer, kde také čepuje pivo Beeranek. Oba společníci milují cestování, ať už jde o Asii, Blízký východ, nebo Latinskou Ameriku, proto u nich musíte rozhodně zkusit dokřupava upečené kachní prsíčko na hnízdě z domácích těstovin v parmazánové omáčce, křupinku z jamón serrana a redukce z portského vína. A zakončit to čokoládovým fondánem.
MASNÉ KRÁMY
Říká se, že kdo nebyl v Masných krámech, ten nebyl v Českých Budějovicích. Ano, to je sice pravda, na druhou stranu byly dlouho zavřené a za tu dobu ušla česká gastroscéna mílové kroky. Nicméně Masné krámy to tady sekaly už za Přemysla Otakara II. Za tu dobu měnily podobu i místo a posledních deset let už zase dělají na Krajinské ulici Budějce Budějcema. Jsou také kulturní památkou České republiky. Nečekejte nic než českou kuchyni Luďka Hausera, který má praxi z Bavorska, a výborně ošetřené pivo Budvar, s hospodou spojené už od roku 1954. Vyzkoušejte kroužkovaný ležák, k tomu světlou tlačenku a pomalu pečený hovězí krk na víně s kořenovou zeleninou!
BORN IN LONDON
Lukáš pracoval v londýnském hotelu Montcalm. Když za ním dorazila jeho přítelkyně Vendula, nastoupila na kuchařskou školu Westminster Kingsway College, aby pak ve stejném hotelu vařila. Když se spolu po zkušené vrátili na jih Čech, otevřeli si Británií inspirovaný koncept coffee & kitchen. Dělají snídaně, obědy, mají stabilní lístek. Ke kafi zkuste určitě domácí britské zákusky jako banoffee pie, victoria sponge, scones nebo lemon drizzle. A na jídlo? Chybu neuděláte s fish & chips, které zůstávají jako jediné v menu od založení, ani lokálním pivem Malt, vínem od pana Uhera, místní skořicovou zmrzlinou nebo chlebem s avokádem a kimchi.
PALUBA
Paluba leží na Mlýnské stoce už legendárně dlouho. Majitelé však přišli s novým konceptem a z retro hospody udělali znovu sexy podnik. Zdejší kuchyně si nehraje na žádné gastronomické výboje, vaří tu hlavně klasiky, ve kterých se vyznáte, ze kterých si vyberete a ve kterých se nezklamete. Ryby a mořské plody by prostředí na první pohled možná slušely více, ale kachní prso s pomerančovou omáčkou vás zase příjemně překvapí! Zkuste také pečenou řepu s ricottou, vlašskými ořechy a medem. Opravdové kouzlo tu hledejte večer, když Paluba v přítmí městského parku svítí a opravdu žije! Přijít ovšem můžete i na dobrou snídani.