Naboostujte si imunitu na 120 %

Obecně lze říct, že když chcete posílit imunitní systém, vždy začněte u úpravy svého životního stylu. Změňte stravování, snažte se omezit stres a dopřejte si dostatek spánku.

Vyhněte se nadměrné konzumaci jednoduchých cukrů, které negativně ovlivňují schopnost bílých krvinek pohlcovat škodlivé bakterie. S cukrem taky souvisí i nadměrný příjem „nezdravých“ tuků, především v podobě ztužených rostlinných olejů jako jsou například oplatky, sušenky, různé dezerty nebo trvanlivé pečivo. Nahraďte tyto produkty cereáliemi, ovocem a zeleninou, jež nastartují vaši imunitu a ona vás bude za odměnu chránit tak, jak má. Když víte, že přísun zdravých potravin je omezený, sáhněte po vitaminech.

VITAMINY:

VITAMIN A

Vitamin A je důležitý antioxidant, což znamená, že pomáhá tělu bojovat s volnými radikály, které jsou schopné poškozovat zdravé buňky. Vitamin A se na ně naváže a odchází s nimi z těla pryč, aniž by měly možnost na organismus negativně působit. 

Kde ho najdu?

Beta-karoten obsahují zejména žlutě a oranžově zbarvené druhy ovoce a zeleniny, jako jsou například mrkev, rajčata, meruňky, broskve, mango, papája, dýně a další. Na vitamin A narazíte také v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku, špenátu, kapustě, kukuřici, máslu a mléku nebo melounu.

VITAMIN C

Snad nejznámější a nejvyužívanější vitamin, který má v lidském těle řadu funkcí spojených s imunitním systémem, tvorbou kolagenu, energetickým metabolismem, nervovou soustavou, psychickou činností, ochranou buněk před oxidativním stresem a přispívá i ke snižování míry únavy a vyčerpání nebo zvyšuje vstřebávání železa. Zkrátka a dobře – příjem vitaminu C se člověku vyplatí!

Kde ho najdu?

Bohatým zdrojem vitaminu C je například šípek, rakytník nebo černý rybíz (udává se až 200 mg/100 g), ale také citrusy, jablka, rajčata, paprika, brokolice nebo kiwi či meloun. Vzhledem k proměnlivosti jeho obsahu, nedostupnosti některých druhů ovoce a zeleniny mimo sezonu nebo ztrátě při zpracování, je dobré vitamin C přijímat i ve formě kvalitních doplňků stravy.

ELLE Beauty Club radí: Optimální dávkování je 200 mg vitaminu C denně, v případě nemoci se dávka může zvýšit až na 500-1000 mg denně. Vyšší spotřebu vitamínu C mají kuřáci (až o 100 %), těhotné a kojící matky nebo ženy užívající hormonální antikoncepci.

VITAMIN D

Pozitivem vitaminu D je, že významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Tyto látky se v těle lépe vstřebávají, přičemž fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí a zubů. Tím však přínos vitaminu D zdaleka nekončí. Jak ukazují mnohé odborné studie, vitamin D je důležitý i pro náš imunitní systém, a to tím, že „vyzbrojí“ buňky k boji proti infekci. Dlouhodobý nedostatek vitaminu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k  akutním respiračním infekcím a chřipce.

Kde ho najdu?

Vitamin D se v našem organismu vytváří v kůži díky UVB záření. Jenže tady přichází první háček – kdo vystavuje své tělo dostatečně dlouho slunci? Navíc víme, že z mnoha jiných důvodů je třeba se před slunečním zářením chránit opalovacími krémy. Ty ovšem zase zabraňují syntéze vitaminu D.

Výčet těch vhodných a na vitamin D bohatých látek se v zásadě omezuje na rybí tuk, tučné ryby typu lososa, makrely nebo tuňáka, játra, vaječný žloutek, fortifikované oleje či tuky nebo mléko. A to se ještě nebavíme o nějakém extra vysokém množství, třeba v případě vajíček bychom jich museli zkonzumovat hned několik. Proto je dobré vitamin D doplňovat uměle. 

VITAMIN E

Mezi vitaminy byl zařazen v roce 1922 jako pátý v pořadí, proto nese označení E. Jedná se o souhrnné pojmenování více látek s podobným účinkem, z nichž nejvýznamnější je ochrana buněk před volnými radikály – vitamin E je důležitým antioxidantem. Bývá také nazýván vitaminem plodnosti či lásky.

Za nejpodstatnější funkci vitaminu E se pokládá jeho antioxidační činnost, díky které chrání buněčné membrány před poškození volnými radikály, pomáhá zpomalovat stárnutí.

Kde ho najdu?

Bohatým zdrojem vitaminu E jsou pšeničné klíčky, oříšky, sója, máslo, mléko nebo rostlinné oleje (nerafinované či obohacené), ale obsahují ho i některé druhy listové zeleniny či maso savců.

Hořčík-Zinek-B6

 

STOPOVÉ PRVKY 

ZINEK 

V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením.

Kde ho najdu?

V potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující zinek patří také obilniny, fazole, sýry a řechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus.

SELEN

Selen je antioxidant, který k životním pochodům neodmyslitelně patří. Přijímáme ho potravou. 

Kde ho najdu?

Ve vnitřnostechmléčných výrobcíchcitrusových plodechavokádu celozrnných obilovinách. Pokud konzumujete pestrou stravu, neměl by vás nedostatek ani nadbytek selenu ohrožovat.

 

AMINOKYSELINY

OMEGA 3 MASTNÉ KYSELINY 

Potřebujeme je pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku. Pro lidský organismus jsou nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit – proto je nutné omega 3 doplňovat potravou nebo pomocí doplňků stravy. 

Kde je najdu?

Ideálním zdrojem jsou tučné mořské ryby a mořské plody. Těch ale konzumujeme v Česku velmi málo a možná i proto figurujeme vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob. 

 

Omega-3

 

NEZAPOMÍNEJTE!

  • STRES snižuje imunitu prostřednictvím stresových hormonů, které se tvoří v nadledvinkách. Je tedy pravděpodobnější, že infekčním onemocněním dříve onemocní člověk, který se stresuje a i průběh nemoci může být u něj těžší. Tento názor nedávno prezentovala primářka mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Václava Adámková, a to v souvislostí s epidemií koronaviru.

  • SPÁNEK je ta nejhlubší regenerace, kterou tělu můžete dopřát. Ideální je jít spát před půlnocí a vstávat se světlem. Dopřejte si alespoň 8 hodin denně.

  • BUĎME AKTIVNÍ. Přiměřené cvičení zlepšuje náladu, snižuje stres, vylučuje endorfiny, zvyšuje tvorbu antioxidantů, zvyšuje fyzickou i duševní odolnost a IMUNITU.

  • PROBIOTIKA jsou tělu prospěšné živé bakterie mléčného kvašení jako jsou laktobacily nebo bifibakterie, obsažené například v kefíru. Příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry v tlustém střevě, což je jeden z nejdůležitějších imunitních orgánů v lidském těle. Starají se o to, aby v trávicím traktu nepřežívaly patogenní mikroorganismy, a zvyšují tak obranyschopnost organismu. Udržují optimální pH prostředí pro správné fungování buněk imunitního systému, které se nachází přímo ve sliznici střeva. Pro představu, počet těchto střevních bakterií převyšuje počet všech buněk v celém lidském těle.

ELLE Beauty Club doporučuje:

ČTĚTE TAKÉ:

ZDRAVÁ A FIT V DOBĚ KARANTÉNY

HYGIENA A ZDRAVÍ NADE VŠE!

CO VÁM POMŮŽE V OBDOBÍ PLNÉM NAPĚTÍ?

cara magazin

ELLE PŘÍMO VE VAŠÍ SCHRÁNCE S POŠTOVNÝM ZDARMA

Nechcete přijít o nové číslo? Nechte si ho poslat domů. Výtisk vám doručíme až ke dveřím po celé České republice za stejnou cenu jako v obchodě, aniž byste museli platit poštovné. Stačí kliknout ZDE. (Akce platí pouze pro ČR.)

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24