O klimatické dietě se začalo více mluvit v roce 2015, kdy Julia Moskin, food redaktorka amerického deníku The New York Times, zařadila termín „climatarian diet“ na výroční seznam nových slov souvisejících s jídlem. Definovala ho jako „stravu, jejímž hlavním cílem je zvrátit klimatické změny“.
Takový způsob stravování s sebou nese hned dva benefity – jednak je přínosný pro lidské tělo, protože přirozeně vede ke zdravějšímu životnímu stylu, druhak přináší užitek pro planetu, neboť snižuje dopady na klima plynoucí z výroby potravin. Hlavním cílem této „diety“ je omezit spotřebu potravin, které jsou označovány za největší producenty skleníkových plynů způsobujících klimatické změny. Možná si představíte, že klimaticky orientované stravování bude velmi striktní, opak je však pravdou.
Co na talíř?
Klimatická dieta nemá pevně daná, přísná pravidla, spíše než se zákazy přichází s výživovými doporučeními. Zastánci šetrného stravování se při plánování jídelníčku zajímají primárně o to, jakým způsobem jsou potraviny produkovány, odkud pocházejí a jak se ke konzumentům dostávají. Snaží se vyhýbat obalům a jednorázovým příborům, jež představují zbytečnou zátěž pro životní prostředí, vyhledávají organické suroviny z lokálních zdrojů a co nejvíce eliminují plýtvání potravinami.
Potřebujete nakoupit? Jídla na celý týden si naplánujte tak, abyste na nákup nemuseli do supermarketu. Vydejte se pěšky na místní trhy a kupte ty nejlepší suroviny od svých oblíbených farmářů, ideálně v biokvalitě – budete tak mít jistotu, že plodiny byly vypěstovány co nejšetrněji k půdě. Nesehnali jste na trzích vše, co vám doma zrovna chybí? Zajděte do bezobalového nebo běžného obchodu a nezapomeňte s sebou vzít vlastní nádoby, pytlíky a tašku. A pokud si v praxi nechcete ověřit, zda stále platí staré přísloví o tom, že hlad má velké oči, nechoďte nakupovat hladoví. Snadno pak z obchodu odejdete se zbytečnostmi, na které byste za normálních okolností ani neměli chuť. V regálech prodejen hledejte nebalené základní potraviny namísto vysoce průmyslově zpracovaných výrobků. Ty mnohdy sice bývají levnější, ale jsou připravené z nekvalitních surovin a zároveň představují klimatické hříšníky.
Zkuste také změnit způsob, jakým přemýšlíte nad vařením. Neshánějte ingredience podle receptů, ale zkuste to obráceně – sáhněte při nákupu po čerstvých surovinách, které vás zaujmou, v kuchyni pak mějte otevřenou mysl a poskládejte pokrmy na základě toho, co jste zrovna pořídili. Je to ekologičtější i ekonomičtější, vede to k zero waste vaření a ochutnáte díky tomu spoustu nových jídel.
Rostlinná strava ano, ale…
Podobně jako vegetariáni a vegani, i propagátoři klimatické diety při vaření nejčastěji sahají po zelenině. Na rozdíl od jiných rostlinných způsobů stravování ale značně omezují spotřebu plodin, které za sebou zanechávají výraznou environmentální stopu, ve prospěch těch s minimálním dopadem na životní prostředí. Klimatariánství nadšeně prosazuje pěstování vlastní zeleniny, případně ponouká k tomu, aby se v našich spížích a lednicích ve valné většině objevovaly čerstvé plodiny, které jsou zrovna v sezoně a neputují k nám přes polovinu světa.
Vedle zeleniny a ovoce by na našich talířích měly být hojně zastoupeny celozrnné obiloviny, fazole, hrách, čočka a ořechy, které při pěstování obecně spotřebovávají méně energie, půdy i vody. Díky alespoň částečnému nahrazení červeného masa luštěninami lze navíc snadno zvýšit příjem potřebné vlákniny, která napomáhá dobrému trávení. Zbystřit pozornost, číst složení a zajímat se o způsob produkce je třeba v případě rostlinných náhražek masa a veganských mléčných výrobků – nemusí totiž nutně platit, že alternativní výrobky jsou pro naše zdraví i planetu vždy prospěšnější. Stejně jako mohou rostlinné burgery obsahovat výrazně větší množství tuku a soli než hovězí placky, s rostlinnými mléky se může pojit nadměrná spotřeba vody, odlesňování či snižování biodiverzity. ...
Chcete si přečíst celý článek? V plném znění jej najdete v tištěném vydání květnové ELLE. Svůj výtisk si můžete objednat až do své schránky za speciální cenu a poštovným zdarma na tomto odkaze.
Zdroj: Autorský článek