Nápad na studiovou kuchařku vznikl z vášně pro dobré jídlo. Během práce v našem studiu v pražském Bubenči jsme měli často problém najít něco výživného do žaludku. Nechtěli jsme se spoléhat na dovoz nebo jídla s sebou, protože ta mohou být opravdu drahá a často i trochu zklamáním. Rychle jsme si uvědomili, že abychom přežili den jinak než na jablku, banánech nebo krajíci chleba, musíme začít plánovat dopředu. Potřebovali jsme ale inspiraci.
Naši přátelé, zákazníci a komunita kolem naší značky jsou velmi často foodies. Jsou to lidé, kteří rádi vaří a jedí, a právě tak jsme se seznámili s Petrem Žídkem. Petrova partnerka Klára byla jednou z našich prvních zákaznic a dodnes naše produkty denně používá. Oba vařili v místech, kde nám vždycky moc chutnalo, ať už to byla Mikyna v Liberci, Kro Kitchen nebo Café Hrnek v Praze.
A tak jsme společně vytvořili kuchařku Studio Cookbook. Její hlavní myšlenkou je mít po ruce sbírku receptů, které se snadno připravují, úžasně chutnají, dodávají energii a neunaví nás tím, že by zpomalovaly naše trávení. Je pro ty, kteří si váží svého času a chtějí být produktivní v práci, která je naplňuje.
Polenta s avokádem
Občas si rádi dáme avokádo na toastu. Avokádo obsahuje zdravé tuky a my milujeme jeho máslovou a zároveň svěží chuť. Tento recept se zrodil čirou náhodou. Jednoho dne si Klára chtěla doma udělat avokádový toast, ale neměla chleba, tak místo něj použila plátek polenty – a ukázalo se, že je to vynikající.
Polenta je kukuřičná mouka, která se vaří především v severní Itálii a Chorvatsku. Pro nás je přirozeně bezlepkovou přílohou, obsahuje bílkoviny i vlákninu, které pomáhají cítit se sytě. Vláknina také podporuje zdravé trávení a vyživuje prospěšné střevní bakterie. Polentu je skvělé připravit několik dní předem v zapékací misce. Poté ji můžete nakrájet na kousky podle toho, jaké jídlo chystáte. Nejlepší je smažit ji na pánvi dokřupava.
Postup
1. Do hrnce nalijte 2,5 litru vývaru a přiveďte ho k varu. Až se začne vařit, pomalu přidejte polentu a míchejte. Nechte tři minuty vařit a poté stáhněte z ohně. Nakonec zašlehejte parmezán a přidejte máslo. Zapékací misku důkladně vymažte máslem. Hotovou polentu nalijte do zapékací misky, přikryjte ji pergamenem na pečení a nechte ji vychladnout.
2. Když má polenta pokojovou teplotu, vložte ji do lednice, ideálně alespoň na 3 hodiny.
3. Vejce uvařte podle toho, jak máte nejraději žloutek. Nám nejvíc vyhovuje šest minut.
4. Polentu nakrájejte na plátky a osmažte na másle na rozpálené pánvi dokřupava. Pak ji přendejte na talíř a potřete pestem. Na ně položte nakrájené avokádo, ozdobte a přidejte vejce. Můžete použít jakékoliv pesto, které máte rádi. Pokud doma nemáte bylinkové, nevadí, k avokádu se skvěle hodí třeba pesto ze sušených rajčat.
Ingredience
Na jeden plech polenty:
500 g polenty
2,5 litru zeleninového vývaru
200 g parmezánu
100 g másla
15 g soli
Na obložení jedné porce:
1 plátek polenty
2 lžíce pesta
1⁄2 avokáda
bylinky dle výběru
1 vařené vejce
1 lžíce másla
konopná semínka (nebo jiná semínka na posypání)
ELLE Menu podáváme i v tištěném vydání ELLE. V tom aktuálním najdete nejnovější. Ještě svůj výtisk nemáte? Objednat si ho můžete pohodlně až do své schránky za speciální cenu a poštovným zdarma na tomto odkaze.
Zdroj: ELLE