„Vždycky nás trápilo, že si česká kuchyně neprávem vysloužila špatnou pověst o nezdravém, hutném a složitém jídle. Naše kuchařka proto dokazuje pravý opak. Vždyť naše babičky a prababičky nepekly jen kopce buchet z bílé mouky ani nepodávaly každý den husu,“ říkají autorky a dodávají: „I když jsme se při přípravě této knihy inspirovaly starými českými kuchařkami, nenaleznete v ní žádné výrazy jako ‚vraz tam kopu vajec a hroudu másla‘. Těšit se můžete na jednoduché, chutné a sezonní recepty z čerstvých a lokálních surovin. Ty dnes již běžně seženete v obchodech, na trzích a na farmách. Zvlášť když si ráno přivstanete…“
Přestože nejsou profesionální kuchařky, Jana i Zdena vaření milují. Zároveň jsou praktické moderní ženy a nelibují si v přebytcích, komplikovaných receptech a opulentnosti. „Nečekejte desítky ingrediencí, které by se vám doma tak akorát kupily,“ říkají. „Věříme totiž, že v jednoduchosti je krása, a jídlo se musí hltat všemi smysly. A když vám něco zbude od snídaně, proč to nepoužít při přípravě oběda nebo večeře? Navíc milujeme tradice, při kterých se sejde celá rodina, takže v knížce nechybějí ani recepty na velikonoční a vánoční stůl,“ dodávají.
Kuchařka je rozdělená do čtyř oddílů podle ročních dob a kromě receptů zahrnuje také různé zajímavosti o jídle a potravinách. A pozor, všechny recepty jsou nafocené krásně, a přitom přirozeně, že máte chuť je doslova slíznout ze stránky…
Květák, kapusta, křen, celer, červená řepa… uvidíte, co všechno se dá vykouzlit z tak zdánlivě obyčejných surovin!
Přinášíme vám ukázku jednoho z receptů:
Koláčky s hruškami a se sýrem
Na 8 koláčků
Na těsto:
300 g hladké špaldové mouky
175 g másla
3–4 lžíce studené vody
Na náplň:
2 vejce
150 g tvrdého sýra
1 lžíce mléka
sůl a pepř
3 větší hrušky
1 menší červená cibule
Postup
1. Špaldovou mouku přesypte do větší misky, přidejte kousky změklého másla a vodu. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Poté je vyválejte, vykrojte požadovaná kolečka, těsto vložte do vymazaných a vysypaných formiček na koláč a vidličkou je trošku propíchejte.
2. Rozšlehejte vejce s nastrouhaným tvrdým sýrem, mlékem, solí a pepřem. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Červenou cibuli oloupejte a rozkrájejte na kolečka.
3. Sýrovou směs vylijte na těsto, ozdobte hruškou a cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.
P. S. Pikantní chuť koláčkům dodá zrající sýr či sýr modrého typu.
Knihu vydává nakladatelství Smart Press.