Když nakupujeme čerstvou zeleninu, sáhneme nejčastěji po rajčatech nebo okurkách. Jenže to je právě teď velká škoda. Podle odborníků má nákup sezonních potravinřadu výhod. Nejde jen o to, že před sklizní stihly plody plně dozrát, a jsou tak plné vitaminů a minerálů. Nákupem sezonní zeleniny či ovoce se chováte ohleduplněji k životnímu prostředí. Jak to? Hned vysvětlíme.
Právě rajčata a okurky jsou skvělým příkladem. Protože k životu potřebují hodně tepla, jejich pěstování je v místních podmínkách energeticky velmi náročné. Namítnete, že kupujete rajčata ze Španělska? Ani to není ekologicky nejšťastnější. V teplých jižních zemích jim sice nechybí teplo, ale zase mají nedostatek vody. Musejí se proto velkoryse zavlažovat. Nezanedbatelná je i zátěž prostředí z přepravy do země prodeje.
Proto odborníci doporučují – kupujte sezonní potraviny. V květnu to znamená ředkvičky, kedlubny, špenát, hlávkový salát nebo třeba řeřichu, polníček a pažitku.
A jak to dělat s exotickým ovocem? O tom, jak jeho doprava z dalekých zemí původu do našich obchodů zatěžuje životní prostředí, se napsalo už hodně. Všichni to víme, vzdát se banánů, grepů a melounů ale nechceme. Šetrnější způsob nákupu existuje. Má dva principy.
Kupujte ovoce pěstované v bližších oblastech. Takže místo grepu z Argentiny sáhněte po grepu z Kypru. Místo melounu z Jižní Ameriky kupte meloun z jižní Evropy. Orientovat se můžete i podle způsoby dopravy. Mnohem ekologičtější než transport letadlem je transport lodí. Přitom letadlem se k nám dováží převážně ovoce, které se rychle kazí. Příklad? Borůvky, jahody a maliny z Jižní Afriky. Ovoce vypěstované v Africe se obecně častěji dováží letadlem. Stav silnic v řadě zemí černého kontinentu totiž neumožňuje dopravovat ovoce do dalekých přístavů.
Věc tedy není tak složitá, jak se zdá. Ve většině případů stačí znát místo původu. A pak už jen si vzpomenout…