Šťávy pro dokonalou pleť a energii

Můžete si sice jednoduše pořídit kupované džusy, ty jsou ale většinou pasterizované, vyrábějí se z koncentrátů a při výrobě ztrácejí část živin. Lepší je použít vlastní zdroje a hodit všechno do odšťavňovače. Získáte šťávy skvělé chuti, plné vitaminů, antioxidantů, rostlinných enzymů…
Nadšenci si můžou dopřát jedenkrát v týdnu tekutou dietu a během jednoho dne nejíst a pít pouze ovocné a zeleninové džusy. Ti ostatní by si měli dopřávat denně 230 ml šťávy (raději ředěnou vodou). A nezapomeňte – nejlepší je vypít je hned po odšťavnění.

Odšťavňovat můžete téměř všechno, my jsme pro vás vybrali to nejúčinnější:

Avokádo: Šťávu připravíte těžko, ale jeho rozmixovaná dužina je výborná. Pomáhá na pleť, nervový systém, zuby i kosti.
Banán: Podobné jako u avokáda. Dužinu rozmixujte s jiným ovocem. Zabírá na trávení a pleť.
Červená řepa: Oškrabejte a odšťavňujte s jinými šťávami v poměru 1:4. Velmi účinně pročišťuje, skvělé na krev a kůži.
Celer: Omyjte a odstraňte listy. Pomáhá na chudokrevnost, zvyšuje hladinu vápníku.
Mrkev: Pomáhá při kožních problémech a posiluje imunitní systém.
Hroznové víno: Odstraňte stonky, zrníčka klidně nechte. Výborné při virových onemocněních.
Citron: Oloupejte a rozkrájejte. Pecky můžete nechat. Projasní pleť a posílí imunitu.
Mango: Hodí se k ananasu a banánu. Rozkrojte napůl, vydlabejte dužinu a odšťavňujte. Zázračně působí na pleť.
Pomeranč: Zlepší stav kůže a podpoří imunitní systém.
Papája: Vykrojte dužinu a použijte šťávu. Je skvělá na trávení a při dietách.
Ananas: Jeho enzymy podporují látkovou výměnu. Pijte ananasový džus především tehdy, když shazujete kila.
Jahody: Odstraňte stopky a odšťavňujte. Výborné na pleť.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24