Ostrý jako břitva

I při sebelepší péči přestane jednoho dne keramický nůž krájet tak, jak má. Budete-li se o něj starat opravdu poctivě, dojde k tomu tak po třech letech používání. Nelekejtese – nekoupili jste šunt. Je to zcela v normě. Stačí jej jen znovu nabrousit a bude opět krájet všechno. Od salátu až po maso.

Keramické nože je možné nabrousit buď s pomocí speciálních diamantových brousků, nebo je svěřit profesionálům. Najdete je na internetu, ale obrátit se můžete i přímo na výrobce. Například společnost Kyocera svěřila broušení a opravy svých keramických nožů vyškoleným profíkům společnosti Janus.

A pro pořádek – základní pravidlo péče o keramické nože: nekrájejte s nimi kosti ani jiné tvrdé věci. Keramický nůž je sice ostrý, ale také velmi křehký. Nevhodným používáním si jej můžete nenávratně mechanicky poškodit. Opravy ostří jsou totiž možné pouze do hloubky 2–3 mm.

Nože kupujte, nedarujte. Říká se, že tím můžete přijít o přátelství člověka, kterému nůž dáváte. Jenom pověra? Co myslíte?

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24