Jeho kniha Valentino: At the Emperor's Table je ale bezpochyby nejkrásnější a nejvýpravnější kuchařkou, jaká kdy vznikla. Pozve vás ke stolům prostřeným v pěti jeho osobních rezidencích – v Gstaadu, Londýně, Římě, New Yorku a Paříži – a také na jeho jachtě, s nejnádhernějším křišťálem a porcelánem. Valentinův velkolepý životní styl a pokrmy připravené podle receptů jeho šéfkuchařů zde zachytil fotograf Oberto Gili.
„V jídle dbám na prvotřídní kvalitu stejně jako v módě,“ říká Valentino. „Jím pouze zeleninu v bio kvalitě, mí kuchaři nedávají do koláčů cukr ani mléko. Proto jsem se rozhodl vydat sbírku svých oblíbených receptů.“ Objevují se mezi nimi i překvapivě prostá jídla jako špagety s rajčatovou omáčkou, ovšem naaranžovaná v křišťálových mísách Carlo Moretti, na talířích od Porcelaine de Paris a doplněných slánkami z dob carského Ruska. „Používám tohle nádobí každý den, i když stoluji sám. Rád se těch věcí dotýkám, aranžuji je na stůl,“ říká designér. Jeho posedlost nádobím a doplňky vznikla jednoho dne, když mu kdosi přinesl na večeři jako dárek purpurovou slánku ve tvaru královského trůnu. „Tak jsem se do ní zamiloval, že jsem podobné věci začal sbírat,“ říká.
Vášeň pro krásné věci ho provází celý život, prý už od jeho deseti let, když v rodném městě Voghera zamířil k ševci, aby si nechal ušít své první boty na míru.
Knihu Valentino: At the Emperor's Table prodává například Amazon.com za 97,28 dolaru. Nahlédněte do ní v naší galerii!