Rozhodnutí, čím a jak vybavit kulinářské království, obvykle spadne na ženu.
Pokud nejste maximalistka, která chce vládnout kuchyni velké jako obývák, vystačíte si se skromným, ale praktickým vybavením. Máme pro vás několik tipů do začátku.
Nádobí: Ujasněte si, na jakém typu sporáku budete vařit, a podle toho vyberte i nádobí. Nádobí se silným dnem udrží delší dobu teplo i poté, co je ovládací knoflík v poloze switch off. Takže máte přibližně deset minut k dobru. Pokud vaříte na plynu, vyberte si nádobí s kovovými uchy, kterým otevřený plamen neublíží. V případě elektrických sporáků je to jedno.
Pekáč: Chytrá horákyně zvolí pekáč, který je dostatečně hluboký na to, aby se v něm dalo i vařit. Ideální je model s vyšším dnem. Stejně tak můžete postupovat při výběru pánve. Ta může sloužit také jako zapékací mísa, proto doporučujeme pořídit ji bez dlouhé rukojeti, protože s ní se do trouby nevejde. Takže uvaříte na plotně, potom jídlo zapečete a rovnou servírujete na stůl. Pohádka. (Potten & Pannen)
Nože? Kapitola sama pro sebe. Na nožích nešetřete a pamatujte si, že víc vám ublíží tupý nůž než ten ostrý jako břitva. Začněte s počtem pěti v různých tvarech a velikostech. Nůž na pečivo a sýr budete milovat, na zeleninu má být tak akorát do ruky, jiný tvar ostří potřebují vaše oblíbené steaky. Kvalitní značky nakupujte ve speciálních prodejnách s kuchyňskými doplňky nebo v nožířství. Rovnou si pořiďte i ocílku, s tou nože jednoduše přibrousíte. Údržba je důležitá, stejně i jejich skladování. Dřevěné špalky, do kterých se nože ukládají, paradoxně odborníci úplně nedoporučují. Časem se v nich totiž nahromadí nečistoty a ty mohou ostří a ocel ničit. Kde tedy budou nože nejšťastnější? V šuplíku, ale ne naskládané na sobě.
Prkénko: Potřebujete dvě. Menší a větší. Rozhodnutí, zda budou dřevěná, nebo z plastu, je jen na vás. Každopádně dřevěné prkénko, i když v sobě snáz uchovává pachy, má svoje kouzlo. Dřevu prodloužíte životnost speciálními oleji, které dřevo čistí i konzervují.
Cedník: Ideální je cedník s takovou velikostí mezer, které vyhovují nejen rýži, ale i těstovinám nebo zelenině. Proč mít cedníků víc?
Naběračky. Doporučují se dvě, ale svoje kuchařské umění zvládnete i s jednou. Uberte na naběračkách, přidejte na vařečkách.
A jedna rada nakonec: Nedávejte nože jako dárek. Znáte tuto pověru? Údajně darovaný nůž do roka zničí jakékoli přátelství… Věříte tomu?
Kupte hned:
Naběračka na polévku
Oválný červený hrnec s poklicí
Ocílka
Kulatý pekáč
Dřevěné prkénko
Cedník
Předmět doličný