Káva z nikaragujských hor

Káva z nikaragujských hor

Také patříte mezi kávové labužnice, které napjatě vyhlížejí každou novou limitovanou řadu značky Nespresso? Letos na podzim se v edici Special Club Grand Cru 2008 představí káva Jinogalpa. Jedná se o stoprocentní a ručně sbíranou arabicu, jež pochází ze dvou hornatých regionů Nikaraguy: Jinotegy a Matagalpy (ze spojení těchto názvů vznikla právě Jinogalpa).

KávaKáva, která roste převážně ve stínu stromového porostu, je pěstována až do výšky 1100 metrů v oblasti Matagalpa a do 1400 metrů v oblasti Jinotega. Její červená zrna, která se sbírají od října do února, jsou okamžitě zbavována slupky a poté 12 až 36 hodin fermentována a omývána v dřevěných nádržích. Nikaragua je rovněž jednou z mála zemí na světě, kde je káva sušena pouze sluncem. To vše zajišťuje kávě Jinogalpa mimořádnou kvalitu.

A jak chutná? Jinogalpa patří k intenzivnějším druhům, které si nejlépe vychutnáte právě na podzim. Ucítíte v ní jemné aroma santalového dřeva, kakao a čerstvý bylinkový tón.

Pokud si potrpíte na stylové servírování, můžete si ke kávě zakoupit i speciální, rovněž limitovanou edici espresso šálků (dva 40 ml šálky s podšálky stojí 690 Kč). Jejich design zobrazuje tropického ptáčka kolibříka, který má vyjadřovat vzácnost, jemnost a zároveň intenzitu Jinogalpy.

Speciál Club Grand Cru 2008 Jinogalpa je k dostání v omezeném množství v Nespresso Boutique (Pařížská 10, Praha 1) nebo na www.nespresso.com.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24