Jakkoli podivně to zní, tuk má být základní složkou salátu. Dokazuje to řada odborných studií. Důvod je jednoduchý – některé vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích. Přijměte je v salátu bez tuku, a vaše tělo z nich nebude mít nic. Jednoduše je neumí zpracovat.
Majonézu nebo sýrové zálivky k tomu ovšem nepotřebujete. Vědci přišli na to, že pro vstřebávání vitaminů existují mnohem efektivnější látky. Odbornějším výkladům se vyhneme, snad postačí, když napíšeme, že jde o tzv. monosaturované tuky.
Podstatnější než jejich název je pro nás něco jiného. Sice – v čem je najdeme, resp. co si tedy přidat do salátu, aby z něj naše tělo vstřebalo co nejvíce vitaminů. Tady je přehled několika snadno dostupných jídel, v nichž je najdete.
– avokádo (stačí 1/4 na porci salátu)
– olivový olej
– olivy
– kešu oříšky
– tahini (sezamová pasta)
– makadamové oříšky
– řepkový olej
– arašídový olej
– slunečnicový olej
Na skvělý super zdravý salát si zajděte do vyhlášené restaurace Hliněná bašta. Poukázku v hodnotě 500 Kč můžete vyhrát v soutěži na ELLE.cz. Co pro to musíte udělat? Stačí jít na stránky Leto.elle.cz a odpovědět správně na soutěžní otázku.